Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da büyük yıkıma yol açtı. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybı sayısı 41 bin 156'ya yükseldi.
Bugüne kadar en büyük depremin 1960 yılında 9,5 büyüklüğündeki Şili depremi olduğunu ifade eden DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin büyüklüğü ile şiddeti arasındaki farkı, "Büyüklük deprem sırasında ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü belirtir. Bir depremin şiddeti depremin insan kaynaklı yapılarla doğal yapılar üzerindeki hasar derecesini anlatır. Roma rakamlarıyla yazılır ve I-XII (1- 12) arasında değişen değerlerle ifade edilir." diyerek anlattı.
Prof. Dr. Sözbilir, "Bu depremle en ağır yıkımın yaşandığı Antakya, son 2000 yılda 4'üncü büyük depremini yaşamış oldu. Milattan sonra 115 yılında oluşan ilk depremde 260 bin kişi can vermişti. Milattan sonra 526'da yaşanan 2'nci büyük depremde yine 250 bin kişinin can verdiğine dair kayıtlar bulunmaktaydı. 1822 yılındaki depremde ise 20 bin kişi can vermişti." ifadelerini kullandı.
İşte Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in açıklamalarına göre 4 büyüklüğünden, 8.4 büyüklüğüne kadar, depremlerin şiddetleri ve yarattığı etkiler...
Büyüklük, şiddet ve depremin etkileri
- 4 büyüklüğünde deprem – IV (4 şiddetinde): Açık havadakilerin pek azı hisseder. Tabak, tencere, kaplar yerinden oynar. Duran otomobiller görülecek kadar sallanır.
- 4,5 büyüklüğünde deprem – V (5 şiddetinde): Kimi tabak, pencere vb. kırılır; yer yer sıvalar çatlar, bazı eşyalar devrilir.
- 5.1 büyüklüğünde deprem - VI (6 şiddetinde): Kimi ağır eşyalar yer değiştirir. Baca yıkılması görülür. Herkes tarafından hissedilir.
- 5.6 büyüklüğünde deprem – VII (7 şiddetinde): Herkes dışarı kaçar; kimi bacalar parçalanıp çöker. Araç sürenler tarafından da hissedilir.
- 6.2 büyüklüğünde deprem – VIII (8 şiddetinde): Ev bacaları, fabrika bacaları, sütunlar, anıtlar, duvarlar devrilir. Ağır eşyalar devrilir.
- 6.6 büyüklüğünde deprem – IX (9 şiddetinde): Temeli üzerinde kayan binalar yerde gözle görülür. Binalarda çatlaklar oluşur. Yer altı boru hatlarında kopmalar oluşur.
- 7.3 büyüklüğünde deprem – X (10 şiddetinde): Raylar bükülür, Irmak yamaçlarında ve dik yamaçlarda büyük toprak kaymaları olur. Kum ve çamur akmaları görülür.
- 7.8 büyüklüğünde deprem – XI (11 şiddetinde): Köprüler yıkılır, yeryüzünde geniş yarıklar oluşur. Yer altı boru hataları tümüyle işe yaramaz hale gelir. Raylar iyiden iyiye bükülür.
- 8.4 büyüklüğünde deprem – XII (12 şiddetinde): Taş üstünde taş kalmaz!
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
'Bundan sonra kat malikleri de bir denetim firması ile çalışmalı'
İnşaat ve bina güvenliği adına, pek çok soru yanıtsız durumda. Yasemin Candemir, İnşaat Mühendisi Arın Baran'a herkesin merak konusu olan soruları sordu.
Arama Kurtarma Uzmanı Doug Copp'dan depremde hayatta kalma rehberi
Amerikan Uluslararası Kurtarma Ekibi'nin dünyaca ünlü Kurtarma Şefi ve Afet Olayları Müdürü Doug Copp'dan 10 maddede deprem anında hayatta kalma rehberi!
Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Binlerce bina yıkılırken vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında 'Oturduğum ev sağlam mı, yıkılma riski var mı?' geliyor.