1) Refik Anadol, Medya Tasarımcısı ve Yönetmen
1985 doğumlu Anadol'u ilk olarak 7 Şubat – 10 Mart 2018 tarihleri arasında Pilevneli Galeri'de sunulan Boğaziçi ve Eriyen Hatıralar adlı dijital eserleri ile tanıdık. Anadol'un veri tabloları, artırılmış veri heykelleri ve ışık projeksiyonlarından oluşan sanat anlayışı ile ilk karşılaştığımız bu seri ardından pek çok başarısına şahitlik ettik. Bunlardan en önemlisi ise 2019 Ekim ayında gerçekleşti.
Anadol, 2019'un Ekim ayında İtalya’nın Floransa kentinde düzenlenen XII. Floransa Bienali’nde, ”XII. Floransa Bienali Onur Konuğu Lorenzo il Magnifico Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü kazandı. Floransa Bienali, 2019 yılını “Da Vinci yılı” ilan etmişti.
Los Angeles’te yaşayan Anadol ilk olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, ardından California Los Angeles Üniversitesi'nde okudu. En yüksek onur derecesiyle Fotoğraf ve Video lisans diplomalarına sahip olan Anadol, aynı zamanda Antilop Tasarı Stüdyosu'nun ortağı ve yaratıcı yönetmeni.
Los Angeles’ta sinema, sahne sanatları, tiyatro ve dijital medya gibi başarılı bölümlerinin olduğu Ucla Medya Sanatı Bölümü öğretim üyesi olan Anadol, yaratıcı düşünmeye ilgisinin lise yıllarında başladığını söylüyor ve üretim süreci hakkında şu açıklamada bulunuyor: "Varlığına inandığım geleceğin eksiksiz bir şekilde var olabilmesi için kişisel gelişim ve üretimin hiç durmaması gerektiğini inanıyorum"
Bosphorus : Data Sculpture from Refik Anadol on Vimeo.
2) Öylü Taşbaş, Manken (New York Moda Haftası'nda Gucci podyumunda yürüyen ilk Türk model)
Listemize moda sektöründe başarılar kazanan 1997 doğumlu mankenimiz Taşbaş üzerinden devam ediyoruz. Kendisi Milano Moda Haftasında podyuma çıkan ilk Türk mankenimiz.
Taşbaş Amerikalı bir ajans tarafından keşfedilmiş. Bilinen güzellik algılarını yıkan Taşbaş'ın bütün söylenenleri New York'ta Gucci podyumunda yer alan ilk Türk manken olarak en güzel cevabı vermiş olduğunu görüyoruz.
Gucci podyumunda yer alan ilk Türk manken olan Taşbaş, sosyal medyayı iyi kullanıyor. Twitter'da fotoğrafına yapılan "umarım körümdür" yorumuna cevabı da direkt kendisi veriyor. Instagram profilindeki paylaşımlarında yapmış olduğu işlere de yer veren Taşbaş’ın takipçi sayısı seksen binin üzerinde. https://www.instagram.com/oykubastas/
3) Haluk Bilginer, Oyuncu
Zeki Demirkubuz'un kült filmi Masumiyet'te canlandırdığı umutsuz Bekir'in muhteşem tiradı ile hafızalara kazınan; Neredesin Firuze'deki Hayri'den Tatlı Hayat'taki uçuk kaçık ve alaycı kuru temizlemeci İhsan Yıldırım karakterine kadar pek çok farklı rolde gördüğümüz ve her birinde tekrar tekrar hayranı olduğumuz Bilginer'i dünya arenasında daha bilinir hale getiren olaylardan biri bu yıl 47.'si gerçekleştirilen Uluslararası Emmy Ödülleri’nde Şahsiyet dizisinde canlandırdığı ‘Agah Beyoğlu’ karakteriyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında ödül kazanması oldu. Böylece yurtdışında ve yurtiçinde basında yer alan haberlerle başarı duygusunu iliklerimize kadar hissettirdi.
Şahsiyet'in senaryosu Hakan Günday'a, yönetmenliği ise Onur Saylak'a ait. Dizinin staylingini ise Kıvanç Tatlıtuğ'un eşi Başak Dizer yaptı.
İlgili haberimiz: Haluk Bilginer, Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu seçildi
Haluk Bilginer, Onur Saylak'ın Şahsiyet dizisindeki performansı ile 47. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü!
4) Sümeyye Boyacı, Milli Yüzücü
İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen Paralimpik Avrupa Şampiyonası, S5 kategorisinde yarışan sporcumuz, 50 metre sırtüstü finalinde 45.21’lik derecesiyle birinci olarak turnuvada Türkiye adına madalya kazanan ilk isim oldu. Kendisi yüzme şampiyonluğunun yanı sıra 4,5 yaşından bu yana resim yapıyor. Hatta, 2009 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün desteğiyle gittiği Rusya'da ilk kişisel sergisini açan ve Cumhurbaşkanlığı’nın başlattığı, ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ kampanyasının da simgesi olan Boyacı, hedeflerini her zaman daha yüksek tuttuğunu söylüyor. Sümeyye Boyacı'nın yeni hedefinde 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Türkiye’nin ilk şampiyonu olmak var. Bizler de azmini kutluyor ve Tokyo’da göstereceği başarıları izlemek için sabırsızlanıyoruz.
Boyacı hakkında en güncel haberleri almak için @sumeyyeboyacii adlı kullanıcı hesabını takip edebilirsiniz.
İlgili haberimiz: Cumhuriyet tarihimizin ilk kadın şampiyon yüzücüsü: Sümeyye Boyacı
Ressam, ebruzen, terzi ve milli yüzücü... Tümü birden olur mu demeyin! Karşınızda Cumhuriyet tarihimizin ilk kadın şampiyon yüzücüsü Sümeyye Boyacı var!
5) Barış Özcan, Hikaye Anlatıcı (Storyteller)
2015 yılından bu yana düzenli Youtube videoları üreten Özcan’ı kimileri 10 ayda 1000 kitap okuyan çocuğun babası olarak da tanıyor. Geçmişte Photoshop, Flash, PDF gibi yazılım ürünlerini geliştiren Adobe’de 6 yıl boyunca Akdeniz Ülkeleri Satış Müdürlüğü yapan Özcan, YouTube’un dünya çapında seçtiği 12 değişim elçisinden biri seçildi.
Özcan, Youtube kanalında sanat, tasarım ve teknoloji üzerine içerikler üretiyor.Sadece Youtube kanalında 3.7 milyon takipçisi var ve videoları 300 milyon kez izlenmiş durumda. Barış Özcan'ı özel kılan konulardan biri ise, 2019 yılında NASA’nın, SpaceX’in Falcon 9 roketini Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesinde özel davetiye almış olması. Bu haber, neredeyse Özcan’dan daha fazla heyecanlanan bizler için büyük gurur kaynağı oldu. Tüm süreci Özcan’ın kanalından canlı olarak izledik. Özcan, bunun ardından ‘NASA’da 1 Hafta’ adlı videosunu da yayınladı.
A Week in NASA - I Met With an Astronaut
Özcan'ın 2019'un en dikkat çeken son çalışması ise ilk 8K Vlog çalışması oldu ve Aralık ayı içinde bu videosunu da yayınladı.
İlk 8K Vlog - Güney Kore 3.Bölüm: Gelenekten Geleceğe
6) Armağan Yavuz, Yazılımcı (Mount&Blade adlı bilgisayar oyunu yaratıcısı)
1971 doğumlu Armağan Yavuz; Bilkent Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun. Çocukluğunda hayalini kurduğu oyunu yaptığını söyleyen Yavuz’un eşi ile birlikte tamamladığı bilgisayar oyunu "Mount&Blade" 3 milyon doların üzerinde ciro elde etmiş durumda.
Oyununu ve adını kurduğu İnternet sitesinde oyunu yükleyip nasıl oynanacağına dair insanları bilgilendiren makaleler hazırlayarak duyuran Yavuz, Şimdiyse Taleworlds şirketinin sahibi ve "Mount&Blade" adlı oyunundan 3 milyon dolar ciro elde etti.
Yavuz, ODTÜ'de kurduğu 23 kişilik ekiple oyun geliştirmeye devam ediyor. Armağan Yavuz’un sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.taleworlds.com/
7) Günce Gözütok, Manken (Paris Moda Haftası'nda Balenciaga defilesinde yürüyen ilk Türk model)
21 yaşında olan Gözütok, üç yaşından bu yana spor yapıyor. İlk olarak Türkiye’de başlayan modellik deneyimi sırasında ajansların "burnunu yaptır, çok zayıfsın" gibi yorumlarına kulak asmadan devam etmiş.
Bu durumu ‘ülkemizde belirli bir güzellik kalıbı var ve bu kalıptan dışarı çıkamıyoruz’ şeklinde açıklıyor. İşte bu nedenle sonunda bu tür kalıplara girmek istemeyip uluslararası ajanslarla iş görüşmesi yapmaya başlıyor ve bunda başarılı oluyor.
Paris Moda Haftası'nda ve Balenciaga defilesinde yürüyen ilk Türk model alan Gözütok; Balenciaga ve Dolce&Gabbana gibi markaların podyumunda yer alarak beğeni topladı.
Kendisini çok yönlü yetiştiren Gözütok, iyi derecede İngilizce ve Rusça biliyor. İnstagram'da da etkin olan modeli "guncegozutok" kullanıcı adı ile Instagram'da takip edebilirsiniz:
8) Ayşe Begüm Onbaşı, Cimnastikçi (Aerobik Cimnastik Dünya Kupası Birincisi, 2019 - Portekiz)
2001 yılı Manisa doğumlu sporcumuz jimnastiğe üç yaşında başlamış. Birçok yaş kategorilerinde 60’ı aşkın madalya kazanan Onbaşı, 2016’da Güney Kore’de düzenlenen 14. Dünya Aerobik Jimnastik Şampiyonası’nda 15-17 yaş kategorisinde altın madalya kazandı.
2019 yılında ise Portekiz'in Cantanhede şehrinde düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Kupası’nda ‘Büyükler Tek Kadın Kategorisi’nde’ yarışan Ayşe Begüm Onbaşı altın madalya sahibi oldu.
Eylül ayından bu yana İstanbul’da yaşayan Onbaşı İstanbul Gelişim Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda 1. Sınıf öğrencisi. 50 bine yakın takipçisi olan Onbaşı’yı "aysebegumonbasiofficial" kullanıcı adı ile Instagram'da takip edebilirsiniz:
9) Dr. Umut Yıldız (NASA kadrosunda çalışan 4 Türk’ten biri)
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mezunu Umut Yıldız, 1980 doğumlu ve 5 bin kişilik NASA kadrosunda çalışan 4 Türk’ten biri. Hollanda da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan ve Leiden Üniversitesi’nde astrofizik alanında doktorasını yapan Yıldız, Türkiye’ye geldiği dönemlerde çeşitli seminerler veriyor ve aynı zamanda Twitter üzerinden de
#HayallerinizinMektubu projesi ile gençlere destek oluyor.
Dr. Yıldız, "Hayallerinizin Mektubu" projesi ile çalıştığı alan konusunda gençlere yol göstermek istediğini ve aynı zamanda yalnız olmadıklarını hissettirmek istediğini belirtiyor. 500 bine yakın takipçisi olan Yıldız’ın twitter kullanıcı adı: umutayildiz
10) Boris Johnson (İngiltere Başbakanı, Temmuz 2019)
İngiltere'de, eski Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçildi. Johnson 24 Temmuz 2019 tarihinde 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi ve İngiltere'nin yeni başbakanı oldu.
Onun bu başarısı Çankırı’da da sevinçle karşılandı. Neden mi? Johnson’un dedesi Osmanlı İmparatorluğu’nda Dahiliye Nazırı Ali Kemal. Kendisi Çankırılı. Johnson da bu durumu inkar etmiyor. Hatta bir seçim kampanyası esnasında radyo programında büyük dedesinin Müslüman olduğunu da dile getirdi.
Hazırlayan: Yasemin Tüzün (MSM Yaratıcı Yazarlık 1. sınıf öğrencisi)