Ben mi paranoyağım diyerek, işi hemen uzmanına sordum. Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda 25 yıldır profesör olan Ayşegül Sevim Gökalp aslında şüphelerimde çok da haksız olmadığım yönünde görüşler verdi.
Çocuğunuzda bu belirtiler varsa doktor şart!
Prof. Dr. Ayşegül Sevim Gökalp “Çocukların her nezle ve grip hastalığında doktora götürülmesi gerekmez. Çocuk rahat görünüyorsa, aşağıda saydığım bulgular yoksa burnu da aksa nezle de olsa hekime gitmeyebilir,” diyor. Ardından doktora hemen gidilmesi gereken durumları da sıralıyor:- İlk 2 yaş grubunda ateşi 24 saatten fazla süre devam eden tüm bebekler,
- 2 yaş üstü grubunda ateşi 48 saatin üzerinde süren çocuklar,
- Solunum sıkıntısı olan, yani rahat nefes alıp veremeyen, dudakları moraran, göğüs kafesinde solunum ile beraber çekilmeleri olan, inleyen, halsizleşen, kol ve bacaklarında belirgin güçsüzlük ortaya çıkan, şiddetli öksürük veya öksürük nöbetleri olan bebekler,
- Hırıltılı ve balgamlı öksürük görülen çocuklar,
- Baş ağrısı ve kulak ağrısı tarif eden çocuklar hemen doktora götürülmeli.
- 2 yaş ve üzerinde çocukta karın ağrıyorsa mutlaka doktor tarafından görülmeli ve tetkik edilmeli. Küçük bebeklerde özellikle 1. ve 5. aylar arasında bebek koliği dediğimiz gaz sancısına benzer 1-2 saat süren karın ağrıları, kıvranma ağlama nöbetleri sık görülür ve bunlar günde periyodik olarak birkaç kez tekrarlar. Bu durumda bir çocuk hekiminin önerilerini mutlaka almak gerekir. Çoğu zaman önerdiğimiz bazı yaklaşımlar ile hafifler.
Sık gitmenin olumsuz etkileri var
Çocuğumuzu sık sık hastaneye götürmenin birkaç farklı etkisinin de altını çiziyor Prof. Dr. Gökalp: “Çocukta doktor veya hastane korkusu geliştirmemek, panik yapmamak adına, gerçek hastalık mevcut olduğunda çocuğun daha olumlu olması yönünden yukarıda bahsettiğim sorunlar olmadığı sürece sık sık hekime gitmek uygun değildir. Doktor açısından durum değişmez, çocuk hasta değilse aileye söylenir. Ancak acil servislerin ve polikliniklerin bu tip yakınmalarla uygunsuz meşgul edilmemesi gerekir."Hastane ortamındaki oyuncaklar
Gelelim hastane ortamındaki ortak kullanımlı oyuncaklara. “Hastane ortamları her çocuğun evine göre çok daha fazla mikrop barındırır. Ancak oyun odaları ve oyuncaklara çoğu hastane titizlenmekte ve temiz olması sağlanmaktadır. Gene de grip ve nezle gibi ellerin dokunduğu ortamda mikrobun bol bulunduğu ve bulaştığı hastalık salgınlarında mümkün olduğunca her türlü temas azaltılmalıdır” diyor.Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuğunuz öksürüyorsa ne yapabilirsiniz?
Öksürük bir hastalık değil, başka rahatsızlıkların habercisidir. Çocuklarımızı korumak için neler yapmanız gerektiğini uzmanlar anlatıyor.
Hasta çocuk nasıl beslenmeli?
Hasta çocuğu et, şekerli veya yağlı yiyecekler yerine enerji verici karbonhidratlarla beslemek daha mı doğru? Pudra.com araştırdı.
Çocuğunuza ilaç içirmenin yolları
İlaç içmek istemeyen, ilaçtan korkan ve ilaca tepki gösteren çocukların anne ve babaları için ilaçları kolay içirme yöntemlerini araştırdık.
Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımının zararları
Ebeveynlerin antibiyotik kullanımında nelere dikkat etmesi gerekiyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Göktuğ Özdemir anlattı.