Çocuklarda en çok görülen alerjiler hangileri?
Çocukluk döneminde görülen alerjiler arasında birinci sırada gıda alerjileri geliyor. Gıda alerjileri deyince inek sütü, soya, yumurta, balık, kuruyemiş, domates gibi gıdaların sebep olduğu alerjilerden bahsetmek mümkün. Bunların arasındaysa en çok görülen inek sütü ve soya alerjileri. Bunun dışında solunum yolu ile geçen alerjenler yani ev tozu ve polen alerjileri ikinci sırada geliyor.
İlgili yazımız: Çocuklarda besin alerjisi nasıl tedavi edilir?
Alerjilerin en belirgin semptomları neler?
Alerjilerin semptomları çok değişken olabiliyor. Çok ağır olanını da, çok hafif olanını da görebiliyoruz. En ağır alerji semptomu anaflaktik şok tablosu şeklinde görülen, yani solunum ve kalp üzerine etkileri olandır. En sık görünen semptomlar ise atopik dermatit, ürtiker ve anjionörotik ödem şeklinde olanlarıdır. Yani deri döküntüsü ve gözlerde şişlik şeklinde görülen alerjenlerdir. Bazı çocuklarda bağırsak şikayetleri de olabilir. Kanlı kaka, kusma ve karın ağrısı şeklinde semptomlar da ortaya çıkabilir.Ebeveynler en çok hangi semptomları birbirlerine karıştırıyor?
Bu iki hastalığın da semptomlarına baktığımızda ebeveynlerin en çok burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürük şikayetlerini karıştırdığını söyleyebiliriz.Alerjiler ve kış hastalıkları, soğuk algınlığı, grip karşılaştırıldığında en belirgin farklar neler?
Alerjik hastalıklar ile soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarının ortak klinik bulguları tabii ki var. Bunlar arasında en sık görülen öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı. Fakat alerjik hastalıklarda ateş söz konusu değil ve bulaşıcı değildir. Gribin en önemli ayırıcı özelliği ateş, miyalji ve bulaşıcı olmasıdır. Alerjik hastalıkların soğuk algınlığından farkı ise genellikle hapşırma ve öksürük gece yatarken ve sabah saatlerinde daha sık ortaya çıkar. Soğuk algınlığında ise bu şikayetler sürekli olur ve birkaç gün sürer. Ayrıca soğuk algınlığıyla, gribal enfeksiyonlar viral bir hastalık olduğundan bulaşıcıdır.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuğunuzu ne zaman doktora götürmelisiniz?
Çocuğunuzun burnu akmaya, hafif ateşi yükselmeye başlayınca hemen doktora gitmeyi mi düşünüyorsunuz? Önce bu yazımızı okuyun, sonra karar verin.
Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu
Bebeğinizin üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu hastalığı geçiren bebeği rahatlatmak için neler yapabiliriz? Prof. Dr. Hilal Mocan açıklıyor...
Alerjik çocuklar için alınabilecek önlemler
Evde, yatak odasında ve dışarda alacağınız tedbirlerle bebeğinizde ve çocuğunuzda alerjiyi önleyebilirsiniz.
Çocuğunuz öksürüyorsa ne yapabilirsiniz?
Öksürük bir hastalık değil, başka rahatsızlıkların habercisidir. Çocuklarımızı korumak için neler yapmanız gerektiğini uzmanlar anlatıyor.