Normal süreçte emzirme dönemiyle birlikte anne kilo kaybetmeye başlar. Sütün veriminin artması için aşırı yağlı ve şekerli yiyen yanlış beslenen anneler ise tam tersi süt verirken kilo alabiliyor, hatta doğum sonrası kilolarının üzerine çıkan anneler dahi oluyor. Bugün örnek liste yayınladığımız Derya Hanım da ihtiyacından fazla tükettiği için maalesef bu dönemde kilo almış.
Emzirirken dengeli beslenmeli
Emzirme döneminde anne her gün yaklaşık 6 -7 çay bardağı yani 700 ml süt salgılar. Bunun için her gün 500 -700 kalori harcar Bu kalori kaybı bir saat orta seviyede egzersize eş değerdir. Bu nedenle emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo artışıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı fazla kilolardan kurtuluyor.
Önerim, annenin bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşmesi, randevuya gitmeden önce bir hafta boyunca yediklerini ve bebeğini emzirdiği zamanları kaydetmesi. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemli.
Düşük kalorili diyet yapmayın
Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin sütünü azaltır. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme, annenin sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir, yumurta anne için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka et - tavuk veya balıktan birini tüketmelidir.
SÜTÜ AZ OLAN ANNE NE YAPMALI?
Sütü az olan annenin beslenmesi daha dikkatli gözden geçirilmelidir. Beslenmede mutlaka beş temel gruptan besinler olmasına dikkat edilmelidir. Az ve sık beslenmek yani üç saat arayla küçük öğünler yapmak süt verimini artırabilir. Her emzirme sonrası 250 ml sıvı alınmalıdır.
Bilimsel olarak süt verimini çok artıracak tek başına hiçbir besin saptanmamıştır ancak kişisel tecrübesi olanlar bu konuda tavsiyelerde bulunabilir. Her anne psikolojik olarak bazı besinlerin sütünü artırdığına inanabilir ve bunu uygulayabilir.
Sütün artması için annenin huzurlu, dinlenmiş, uykusunu almış olması da önemlidir. Başlarda göğüs ağrısı olabilir ancak sabretmek gerekir, ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar.
Bu konuda önerilerimiz ve örnek beslenme planı şöyle:
- Çay, kahve ve bitki çayları şekersiz olarak tüketilebilir.
- Ekmekler tam buğday, kepek, çavdar veya çok tahıllı olabilir.
- Günde 8-10 bardak su içilmesi önerilir.
- Zeytinyağlı sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı yağ kullanılabilir.
- Yoğurt, süt ve peynirler yağsız / az yağlı olmalıdır.
- Etli sebze yaparken yağ ilave etmeye gerek yoktur.
- Günler ve öğünler yer değiştirebilir.
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, Milliyet Cadde
Emzirme ve anne sütü ile ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:
Emzirirken ne yemeli, ne yememeli? Hem bebeğin gelişimi, hem annenin sağlığı için emzirirken beslenmeye dikkat!
Anne sütünü artıran yiyecekler Pudra.com olarak sizler için üç farklı kaynaktan anne sütünü artıran yiyecekleri derledik.
Emzirme pozisyonları Bebeğinizi emzirirken onu hangi pozisyonlarda tutmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Anne sütü mucizesi Anne sütü hem bebeği, hem de anneyi hastalıklardan koruyor...
Emzirme sorunlarına çözümler Bebeğiniz emmiyorsa, sütünüz azsa veya süt gelmiyorsa yapılması gerekenler bu yazıda...
Emzirme sutyeni modelleri Emzirme sutyenleri nereden bulabilirim ve alırken nelere dikkat etmeliyim diye merak ediyor musunuz?
Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütünü sağdıktan sonra hijyenik bir şeklide nasıl dondurabilirsiniz? Anne sütünün saklanması ile ilgili bilgiler pudra.com'da...
Süt pompası nasıl seçilir? Özellikle çalışan anneler için ideal çözüm olan süt sağma makinelerinden (süt pompası) size en ugun olanı hangisi?
Emzirirken yaşanan problemler Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde şişme, sızıntı, ağrı ve mastisis gibi sorunlarla başa çıkmanın yolları…
Bebeklerde süt alerjisine dikkat Bebeğiniz sürekli ağlıyor, gaz sancısı nedeniyle sıkıntılı anlar yaşıyor ve kilo alamıyorsa süt alerjisi olabilir.
Anne sütü almayan bebekler nasıl beslenmeli? Bebeğinizi mama ile beslemenin incelikleri, aylara göre beslenme planı bu yazıda...
Bebeği ne zaman ve nasıl sütten kesmeli? Bebeğinizi sütten kesme kararınızı almadan önce Psikolog Sinem Olcay’ın önerilerine göz atın.