Batı ve Orta Akdeniz bölgelerinin yerli bitkisi enginar ekildikten 4-8 yıl sonra çiçek başlarının büyüklüğü ve kalitesi düşmeye başladığında; kök parçalarından alınan sürgünlerden yenileri üretiliyor.
Sebzeler arasında en zengin minerale sahip enginar; aynı zamanda bolca potasyum, kalsiyum, manganez, fosfor ve demir de içeriyor. İçeriğinde aynı zamanda A, B1, B6, C, D, D2 gibi vitaminler bulunuyor. Yüksek düzeyde karbonhidrat ve proteine de sahip olan enginar, görüldüğü üzere sağlık için neredeyse gerekli olan her şeyi barındırıyor.
Karaciğer kurtarıcısı, kolestrol dostu
Enginarın yapraklarında bulunan ‘cynarin’ maddesi hem karaciğeri uyararak safra asidi salgılamasını, hem de safra kesesini uyararak safra asidinin bağırsağa dökülmesini sağlar. Böylece sindirimiz kolaylaşmış ve hızlanmış olur.
Yine ‘cynarin’ maddesi kolestrol ve trigliseridin düşürülmesine yardımcı olur. İnsan vücudunun ihtiyacı olan kolestrolün yaklaşık yüzde 70-80’ini kendi karaciğerinde ürettiğini düşünürsek ve kolestrolün dokumuzun temel taşlarından olduğunu göz önünde bulundurursak, enginarın önemini daha iyi anlayabiliriz.
Enginarın diğer mucizeleri
- Romatizma ve damar sertliğine iyi gelir.
- Kan dolaşımını düzeltir.
- Sinirleri kuvvetlendirir ve hem bedeni, hem ruhi enerji sağlar.
- Rahim ağzı kanserine karşı korur. Bu konuda risk grubunda olanlara, önleyici olara, haftada 2-3 defa tüketimi önerilir.
- 100 gramı sadece 53 kalori içerdiğinden ideal bir diyet besinidir.