Dr. Fevzi Özgünül’ün yaklaşık 12 yıllık tecrübesinin sonucu olan "Beden Aklıyla Zayıfla" adlı kitap, beden aklının ne olduğunu ve düzgün işlemesi için yapmamız gerekenleri anlatıyor. Uzun yıllar aile hekimliği yapan, daha sonra obezite konusuna yoğunlaşan ve kendi de kilo problemi yaşayan Dr. Özgünül, edindiği bilgileri ve tecrübeleri bu kitapta birleştirmiş. İştahı azaltmanın ve ekstra kilolardan kurtulmanın en iyi yolunun, doyana kadar besleyici gıdaları yemek ve vücudu güçlendirmek olduğunu söylüyor. Ona göre bize kilo aldıran fazladan yediklerimiz değil; atladığımız, yemediğimiz öğünler ve yediklerimiz içerisinde sindiremediğimiz bölümler. Dr. Fevzi Özgönül, “Şişmanlıkta asıl mesele sindirememek. Çünkü beden aklının merkezi, sindirim sistemi. Merkezde işler düzgün yürürse tüm bedende işler düzgün yürür ve yaşam sağlıklı olur” diyor.
Özgönül'ün kitabı “Beden Aklıyla Zayıfla” klasik diyet tavsiyeleri vermiyor öncelikle sizi diyet stresine sokmamayı amaçlıyor. Doyuncaya kadar yiyebiliyorsunuz. Doyduktan sonra ara öğün stresi de yok, bir sonraki öğüne kadar 5-6 saat dinleniyorsunuz. Sindirim sisteminizin çalışmasına izin vermeyi öğreniyorsunuz ama bu arada acıkmıyorsunuz. Yemek yerken yediklerinizin sırasına dikkat etmeyi de öğreniyorsunuz. Mesela çorbayı yemekten önce değil, yemeğin sonunda içiyorsunuz. Sabah güne iyi bir kahvaltı ile başlıyorsunuz. Etli, proteinli, bakliyatlı, salatalı hazmı zor yemekleri, meyveleri öğlen yiyorsunuz. Güneş battıktan sonra salata gibi pişmemiş yiyecekler, meyve, kuruyemiş, et/etli yemek yemiyorsunuz. Akşam bir çorba ya da sebze yemeğini yine doyuncaya kadar yiyorsunuz. Sütlaç, kazandibi ya da dondurma gibi bir tatlı yemek istiyorsanız, akşam 22:00 sularında sindirim sisteminin mesaisi bittikten sonra yiyebiliyorsunuz.
Beden aklını harekete geçirmek için yapmanız gerekenler:
- Kesinlikle kahvaltıyı atlamayın.
- Kahvaltınızı mutlaka evde yapın. İşe gidene kadar yaptığınız hareketler onun sindirimine yardımcı olur. İş yerinde kahvaltı gecikebilir, atlanabilir veya kahvaltı sonrası hareket imkanı olmadığı için öğlen saatine acıkmamış olabilirsiniz.
- Normalin dışında bir vakitte açlık hissettiğinizde 10-12 saat önce ne yaptığınıza bakın (ya öğlen iyi yememişsinizdir ya da aralarda bir şeyler atıştırmışsınızdır.)
- Çantanızda çerez taşıyın ama sadece öğünlerde yiyin, arada asla yemeyin.
- Öğlen yemeğini atlamayın, en önemli öğün öğlen yemeği. Bu saatlerde yediğiniz et, sebze ve yağlar gece hormon üretimi ile birlikte bedeninizin yapılanmasında kullanılır.
- Öğlen yemeğinde tam doymaya özen gösterin ama akşam acıkmayayım mantığı ile değil, vücudum ne istiyor ve ne kadar istiyor mantığı ile yiyin.
- Özellikle gece meyve ve salata yemeyin. Çiğ sebze ve çiğ meyve hazmı en zor olan yiyeceklerdir. Gece uykunuzda sizi rahatsız eder ve kaliteli uyuyamadığınız için gece hormon üretip sizi küçültemez. Sabah yorgun ve tok kalkarsınız.
- Bir gün tatlı yemekle bir şey olmaz. Yeter ki o tatlıyı yedim diye normal yemeğinizi azaltmayın ve ertesi gün kaliteli beslenin.
- Kilo verip vermediğinizi kontrol etmek için kesinlikle tartılmayın.
- İyi yolda olduğunuzu anlamanın en kolay yolu, ne hissettiğinize odaklanmaktır.