Boza nasıl bir içecek?
Boza, enerji içeriği oldukça yüksek bir içecek. 200 ml (1 su bardağı ) boza ortalama 350 kalori enerji verir. Besleyici değeri yüksek olan bozanın içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini bulunur.
Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır.
Bozanın faydaları neler?
Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi var. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemli. Boza ayrıca, emziren annelerde süt yapımını artırır, kanserojen maddelerin vücutta oluşumunu engeller, zihni açar ve sinirleri dinlendirir.
Bozayı kimler rahatlıkla tüketebilir?
Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle boza, büyüme çağındaki gençler, gebeler, emziren kadınlar, sporcular ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı. İpek Ağaca, fazla kilosu olan kişilerin ise boza tüketirken bir çay bardağını geçmemelerine ve ara öğün yerine tüketmelerine dikkat çekiyor.
Boza nasıl saklanmalı?
Bozanın serin bir ortamda üç-beş gün saklanabileceğini belirten İpek Ağaca, bu süreden fazla beklemiş olan bozanın besin zehirlenmesine neden olabileceğini, bu nedenle tüketirken dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.