Beslenme kültürünün değişmesiyle ortaya çıkan hastalıklar
“Sağlıklı beslenme, eğer sağlıklı besin var ise vardır. En önemlisi beslenme bir kültürdür. Her toplumun farklı bir beslenme şekli, farklı bir beslenme kültürü vardır. Mesela İskandinavlar kahvaltıda balık yerler. Bizde bu kültür yok. Beslenme kültürünü değiştiren toplumlar sağlık sorunlarıyla karşı kaşıya kalırlar. Sağlıklı beslenmenin temelinde beslenme kültürü vardır.
Türkiye’de beslenme kültürü son 15 yılda hızla değiştiği için pek çok hastalık ortaya çıktı. Şeker hastalığının, genç kızlarda yumurtalık kistlerinin, adet düzensizliğinin, tüylenmenin hızla yaygınlaşması; erkeklerde ise sperm sayısının düşmesi beslenme kültürümüzü değiştirdiğimiz için söz konusu oldu.”
Hangi meyveleri yememeli?
“Türkiye’nin beslenme kültüründe olmayan besinleri tüketmek yanlış. Tadına bakabilirsiniz ama bunu kesinlikle alışkanlık haline getirmemelisiniz. Örneğin ananas, kivi, mango, papaya, yurt dışından ithal edilen muzlar bizim beslenme kültürümüzde yok.”
“Örneğin Güneydoğu’da patlıcan çok tüketilir. Patlıcan alerjiktir. Patlıcanı yanında anti-alerjik olan karpuz sunulmuştur. Güneydoğuluya patlıcandan sonra ananas verin, hasta olur. Amansız hastalığa yakalanmış insanlar için doktorları ‘köyüne gönderin’ der. Köyün sadece havası değil, sebze meyvesi, tahılı, hububatı da şifalıdır.”
Mevsimin doğal ürünlerini yemeli
“Yazın çok terlersiniz, suya ihtiyacınız vardır, karpuz yetişir. Daha hareketsiz olduğunuz kış aylarındaysa mükemmel bir kan dolaşımı düzenleyici olan beyaz lahana yetişir. Kiraz, taze bakla tam ihtiyacınız olan mevsimde çıkar. Dondurulmuş gıdaların kimyasal yapısında değişiklikler olur; bu nedenle yiyeceklerinizi dondurmaya çalışmayın. Güzel bir saklama yöntemi, güneşin altında kurutmaktır. Elma, armut, domates, taze fasulye, bamya, kabak, biber kurutulabilir yiyeceklerdir.”
“Kışı domates ve salatalık yemeyin. Hibrit tohumlu bitkileri tüketmeyin, doğal tohumlu bitkileri tüketin.”
İçtiğimiz su nasıl olmalı?
"Bol mineralli su içmelisiniz. Ancak içine alkali tableti atılarak değil, kaynaktan Ph değeri 8, 8.1, 8.2 olarak çıkmış suyu içmelisiniz. Yumuşak su tehlikelidir."
Su içmek için susamayı beklemek doğru mu?
"Böyle bir kural yok. Günde en az 1,5 litre su içmelisiniz. Saçlarınız matlaşmaya başladıysa suyu az içiyorsunuz demektir. Kalbin iyi çalışması için su içmek çok önemlidir. Özellikle hamile kadınların, osteoporozlu hastaların su içmesi gerekir."