Probiyotik yiyecekler nelerdir?
Probiyotik besinler, doğal olarak kendiliğinden probiyotik olanlar ve daha sonradan probiyotik ürün haline getirilmişler olarak iki gruba ayrılır. Doğal olarak probiyotik olan ürünler; kefir, kımız, tempeh gibi fermanteli süt ürünleri; turşu ve salamuralar gibi bazı yiyeceklerdir. Dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle probiyotik olan yiyecekler de bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri ve bazı katkılı yağlardır.
Bir yiyeceğin probiyotik yiyecek özelliği taşıyabilmesi için, öncelikle canlı kalabilmesi, yani, sindirim enzimlerinden, safra tuzlarından etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi gerekir. İkinci olarak güvenli olması, alınan yiyeceğin vücut için zararlı herhangi bir etkisinin olmaması gerekir. Verimli olması, yani probiyotik etkisini gösterebilmesi de gerekir.
Bu özellikleri bir arada bulundurmayan yiyecekler, probiyotik özellik taşımaz. Örneğin yoğurt, laktobasil türü bakterilerle elde edilir, ancak içinde bulunan bu kültürler kalın bağırsaklara kadar canlı kalmaz, bu nedenle gerçek anlamda probiyotik değildir.