2- Yağ alımınızı azaltın
Yağ alımınızı kesmenizi değil azaltmanızı öneriyoruz. Kızartmalar, soslu yemekler ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Yerine zeytinyağı ile hazırlanmış yemekler, ceviz, badem gibi sizi tok tutacak kuruyemişleri tercih edin.
3- Sağlıklı karbonhidratlara yönelin
Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlar kan şekerinizi hızla yükseltir ve ardından gelen şiddetli açlık duygusuyla karşı karşıya kalırsınız. Bunun yerine esmer pirinç, bulgur, sebze, baklagil gibi kaliteli-kompleks karbonhidratları tercih ederek daha uzun süre tok hissedersiniz.
4- İftardan sonra yürüyüş yapın
İftardan sonra kan şekeriniz ve kandaki insülin miktarınız artar ve uykunuz gelir. Bunu yenmek için yemekten sonra kısa bir yürüyüş yapın. Temiz hava ve çevre değişikliği ile canlandığınızı göreceksiniz. Ayrıca Ramazan ayında daha önceki aylarda aldığınız aynı kaloriyi bile tüketseniz yeme saatinizin akşam saatlerine kayması kilo almanıza neden olur. Ramazan'da kilo almayı engellemenin en iyi yolu iftar saati sonrasında yapılan orta tempoda yürüyüşler olacaktır.
5- Öğleden sonra şekerleme yapın
Oğleden sonraları yapılan yalnızca 15 dakikalık şekerleme vücudun dinlenmesi için yeterlidir. Ayrıca uykusuzluk midenizde açlık hormonu salgısını artırır. Ramazan'da öğle yemeği saatinizde kendinize sessiz bir köşe bulup, telefonunuzun saatini 15 dakikaya ayarlayarak şekerleme yapabilirsiniz. Açlığınızın ve sahurda uyanmanın getirdiği uykusuzluğun geçtiğini göreceksiniz.
Op. Dr. Ebru Aydın
İntegratif Tıp&Kadın Hast ve Doğum Uzmanı
Dcakademi.com