Güney Amerika, Paraguay ve Brezilya’da yetişen Stevia bitkisi, doğal ortamında büyüdüğünde yabani bir bitki görünümünde oluyor. Stevia bitkisinde bulunan ‘steviosid’ isimli madde, stevia yaprağının tadını şekerden 15 kat, özünün tadını ise şekerden 300 kat daha fazla algılamamızı sağlıyor. Stevia’nın en büyük özelliği, kana insülin salgılatmadan şekeri beyne ulaştırması.
Stevia nasıl elde ediliyor?
Bilimsel adı Stevia Rebaudiana olan Stevia bitkisi tropikal iklimleri seviyor. Yapraklarındaki glikozit maddesi, yaprakları kurutulduktan sonra ekstresi çıkarılarak elde ediliyor.
Stevia nasıl kullanılıyor?
Stevia son yıllarda çay, kahve tatlandırıcısı olarak ve çeşitli tatlı, pasta tariflerinde kullanılıyor. Stevia piyasada tablet ve toz formlarında satılıyor. Bunun yanı sıra Stevia taze olarak da kullanılabiliyor. Stevia bitkisini tıpkı ıhlamur gibi sıcak suyun içinde demleyerek suyunu tüketebilirsiniz. Stevia'yı şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar da rahatlıkla kullanabiliyor.
Stevia’yı çocuklar da tüketebilir mi?
Henüz bilimsel olarak stevia’nın çocuklar üzerinde etkisi araştırılmış değil. Ailelerin gözetiminde çocukların stevia tüketmeleri ve günlük belli bir miktarı aşmamaları öneriliyor.
Stevia’nın yan etkileri ve zararları var mı?
Stevia'nın yan etkileri ve olası zararları konusunda net bir araştırma yok. Stevia, Amerika’daki sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış. Yapılan çalışmalarda stevia’nın sindirim problemleri yaratabileceği ortaya konulmuş fakat henüz kanıtlanmamış. Stevia kullanan kişilerde zamanla sindirim zorlukları ortaya çıkabiliyor, tüketilen yiyecekleirin enerjiye dönüşme kapasitesi azalabiliyor. Ayrıca Stevia bitkisine alerjisi olan kişilerin de alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olması gerekiyor.