Detoks toksinlerden arınma anlamına gelir. Toksin kaynağı iki türlüdür; dışardan vücudumuza gelen toksinler ve vücut içinde metabolik artıklar sonucu oluşan toksinler. Her iki toksini de vücudumuzda temizleyen başlıca organ karaciğerdir. İdrar, ter ve dışkı ise toksin atma yollarıdır. Vücut doğamızda bulunan toksinlerden arınma işlemini, yoğun şehir yaşamı zorlaştırır ve bu da bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin yavaşlaması ise gripten kansere kadar geniş bir yelpazede hastalığa karşı risk demektir. Her gün birçok toksin ile karşı karşıya kalınır. Bunlardan en önemlisi sigara dumanıdır. Siz sigara içmeseniz bile etrafta içenlerden gelen duman bile bu konuda yeterlidir. Alkol, gereksiz alınan ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, besin allerjenleri, hava kirliliği, egzos gazı ve radyasyon önemli toksin kaynaklarıdır.
Buna dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve stres de eklenirse vücudunuzun işi gittikçe zorlaşır. Vücudun hem stresle baş etmesi hem ihtiyacı olan besin öğelerini karşılaması hemde bağışıklık sistemini güçlü tutması imkansız hale gelebilir. Yani toksinlerin vücutta artışı stresle birlikte bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Et, şeker, kahve, işlenmiş besinler asidik özellik gösterdiği için detoks sırasında kullanılmamalıdır. Detoks programına yardımcı olan gıdalar ise bolca tüketilebilir.
Detoksif etki yaratanlar
- Pirinç
- Esmer buğday
- Makarna
- Patates
- Sebzeler
- Meyveler
- Yeşillikler
- Şifalı bitkiler
- Su
Nasıl detoks yapılır?
Detoksta doğal beslenme ana prensiptir. Sebze, meyveler ve bunların suları bolca tüketilmelidir. Probiyotik ürünler, kurubaklagiller, balık, tam tahıl ürünleri diğer yardımcı gıdalardır. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak çok önemlidir. Bol su içerken, egzersiz, masaj ve sauna da eklenirse sonuçlar daha da iyi olur.
SEBZE SUYU: 3 salatalık, 2 kırmızı biber, 1 elma, 100 gram ıspanak ve 1 limon suyu taze sıkılıp içilecek.
DETOKS ÇORBASI: 2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, 2-3 diş sarmısak, az tuz, limon, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dere otu, pul biber, kimyon, karabiber, 2 bardak su ile pişirilip karıştırılacak.
ZENCEFİLLİ SU: Yarım litre su, 2-3 dilim taze zencefil, 1 limon suyu, 1 dal kabuk tarçın, kaynatılıp süzülecek.
Dilara Koçak, Milliyet Cadde