10.11.2017

Yoğun çalışanlar için beslenme önerileri

Yoğun iş temposu, yanlış beslenme ve hareketsizlik bir araya gelince kilo kaçınılmaz oluyor. Diyet uzmanı Deniz Şafak'ın beslenme önerileri Pudra.com'da.

Havaların soğumasıyla gün içerisinde azalan hareket ve tüketimi artan atıştırmalıklar nedeniyle günde fazladan 300 - 500 kalori alınıyor. Peki, bu durumun haftada 500 gr., ayda ise 2 kilo olarak geri dönebileceğini biliyor musunuz?  Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Deniz Şafak, yanlış ve doğru beslenmeyi karşılaştırıyor.

Yoğun çalışanlar için beslenme önerileri
 
Yapılan yanlışlar ve olması gerekenler:
 
  • Kahvaltı

kahvaltiYanlış 
Börek, poğaça, açma, kek gibi hamur işlerinin ofis çalışanları için pratik seçenekler olduğu için çok fazla tüketiliyor. Fakat bu besinlerin protein oranları çok düşük olduğu için de kısa sürede tekrar açlık hissinin oluşmasına neden oluyor. Yine ofis ortamında en fazla tercih edilen kahvaltılıklardan biri de simittir. Simit tüketilecekse yanında mutlaka peynir de olmalıdır. 

Doğru 
Metabolizmanın sağlıklı ve hızlı çalışması için güçlü bir kahvaltı şarttır. Sabah yenilen besinler gün içinde iştahın kontrolü bakımından fazlasıyla önem taşır. Güçlü kahvaltının olmazsa olmazı ise yumurta, peynir, süt ürünlerinden oluşur.
 
İki dilim tam tahıllı ekmekle yapılan bir tost ya da sandviç, açma, poğaça gibi kahvaltılara göre çok daha iyi bir alternatiftir. Sütle müsli veya granola gibi seçenekler de kahvaltı alternatifi olarak değerlendirilebilir ancak yumurta ve peynir kadar tok tutmaz.
 
  • Öğle yemeği

ögle yemeğiYanlış
Öğle öğününde makarna, pilav, börek gibi fazla karbonhidrat içeren besinler tüketildiğinde öğleden sonra uyku, yorgunluk ve konsantrasyonda bozukluk gibi belirtiler oluşabilir. Bu nedenle öğle yemekleri doğru dengelenmiş besinler içermelidir.

Doğru
İyi bir kahvaltıdan sonra öğlen protein ağırlıklı besinler tercih edilmelidir. Menüde et, tavuk ve ızgara balık olabileceği gibi kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi seçenekler de tercih edilebilir. Ana yemeğin yanında az çorba veya az miktarda bulgur pilavı ya da 1 - 2 dilim iyi tahıllı ekmek tüketilebilir.
 
  • Ara öğün

Yanlış
Kek, börek, tatlı gibi ara öğünler ihtiyaçtan fazla kalori alımına neden olabilir. Bu durum da uzun vadede hiç fark ettirmeden kilo ve yağ oranında artış olarak geri dönebilir. Üstelik ofis ortamında azalan hareket nedeniyle bu artışlar daha kolay olur.

Doğru
Yarım kase yoğurt, havuç, elma gibi enerji veren meyve ve sebzeler tüketirseniz gün içerisinde kendinizi hem daha iyi hissedecek hem de akşam yemeğine kadar kendinizi daha tok hissedeceksiniz.
 
  • Akşam yemeği

salataYanlış 
Günün yorgunluğu ve stresinin ardından akşam eve gelindiğinde yenen yemek, en az gün içindeki besinler kadar önemlidir. Özellikle taze sebze ve meyve beslenmede yer almalıdır. Çünkü azalan enerjiyi yükseltmek ve direnci arttırmak için taze meyve, sebze tüketimi gereklidir. Uyku kalitesini arttırmak ve günlük proteini dengelemek için de yoğurt yenmelidir.
 
Doğru
Öğlen azaltılan karbonhidrat, akşamları da mümkün olduğunca sınırlı tüketilmelidir. Akşam yemeğinden sonra yenen fazla meyve, kuruyemiş ve tatlının yanı sıra içilen alkollü içecekler de kalori artışını kolaylaştırabilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER