1- Bitkisel yağlar tüketmelisiniz!
Ceviz, badem, fındık, zeytin, hindistan cevizi yağı, avokado yağı gibi yağlar, bitkisel yağ sınıfına giriyor ve bu yağların birçok faydası bulununuyor. Bu besinlerin sindirimi uzun sürede gerçekleştiğinden, hem tok tutacak, hem de bitkisel yağların tüketimi vücutta yağ yakımını hızlandırmaya faydalı oluyor.
Ancak şunu unutmamak gerekiyor: Tüketilmesi gereken miktar kişiden kişiye değişim gösteriyor. Yağ yakımını hızlandırmak için bu besinlerin fazla miktarda tüketilmesi de vücutta yağlanmaya sebep olacağından azı karar çoğu zarar diyor, dünyanın en sağlıklı besini bile olsa fazla miktarda tüketildiği takdirde vücutta yağ olarak depolanacağını hatırlatmak istiyoruz.
Nasıl tüketelim?
Yemekleri zeytinyağı, avokado yağı veya hindistan cevizi yağında hazırlayarak, kahvaltıda zeytin, ara öğünlerde ise ceviz, badem, fındık tüketerek bitkisel yağ tüketimini arttırabiliriz.
2- İnsülin salınımını dengeli hale getirmek için kompleks karbonhidratlardan tüketin.
Basit karbonhidratlar beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks, zor sindirilen karbonhidratlar ise ekmek, pirinç, bulgur, makarna, erişte gibi yiyeceklerdir.
Bal, reçel, marmetal, şeker gibi basit karbonhidratları tükettiğiniz takdirde şeker seviyesi birden yükselir ve insülin salınımı hızla artar. Yağlanma da vücutta insülin salınımı arttığında ortaya çıkar. Bu yüzden, tükettiğiniz karbonhidratları; yulaf, kinoa, mercimek, kepekli bulgur gibi kompleks karbonhidratlardan yana tercih etmek gerekir. Böylece şeker seviyesi daha yavaş yükselir, insülin salınımı daha dengeli hale gelir. Bu durum hem daha uzun süre tok kalmanızı, hem de vücudun yağlanmasını azaltır.
Nasıl tüketelim?
Sabah kahvaltılarda beyaz ekmek yerine yulaf tüketerek, içeceklerde şeker kullanımını bırakarak, öğle ve akşam yemeklerinde ise karbonhidrat ihtiyacımızı kinoa, mercimek, kepekli bulgur gibi besinlerden karşılayabiliriz.
3- Kafein miktarını dengeli tutun!
Yeterli oranda kafein tüketimi vücutta yağ yakımının hızlanmasını sağlar. Bir insanın günde ortalama olarak alması gereken kafein miktarı 300 mg kadardır. Bu da 2-3 fincan kahve ve 6-7 bardak çay anlamına gelir. Yağ yakımını hızlandırmak adına fazla miktarda tüketilen kafein, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı, idrar miktarının artması, vücut suyunda azalma ve vücutta çatlak oluşumu gibi yan etkilere neden olur. Hamileler; tansiyon, mide, migren gibi rahatsızlıkları olanlar kafein tüketimine dikkat etmeli, bu besinlerin tüketim miktarını ise mutlaka uzmanlarına danışmalıdır.
Nasıl tüketelim?
Ara öğünlerde sütlü kahve veya gün içerisinde çay tüketerek kafein alabilirsiniz. Günde 2-3 fincan kahve veya 6-7 bardak çay gün içerisinde yorgun ve uyku halinde olanların enerjisini artırmaya ve yağ yakımını hızlandırmaya yarar. Ancak tabii ki hem çayı hem de kahveyi şekersiz tüketmeniz gerekir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Kilo vermenin yolları
Pek çok diyet deniyor ancak bir türlü istediğiniz kiloya ulaşamıyorsanız size farklı kilo verme yolları anlatacağız. Birini seçin: Diyet mi hayat tarzı mı?
Kilo verememenin nedenleri
Düzenli olarak spor yaptığınız ve sağlıklı yiyeceklerle beslendiğiniz halde kilo veremiyor musunuz? Peki kilo verememenizin nedenlerini biliyor musunuz?
Tembeller için kilo vermenin kolay yolları
Konu diyet olduğunda hepimiz işin kolayına kaçmak istiyoruz. Aslında zayıflamanızı kolaylaştıracak çok kolay bazı yöntemler bulunuyor. Tembeller için kilo verme rehberi Pudra.com'da.