Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay soruyor: "Mutlu musunuz?"
1. Herkes çok farklıdır; vücutlarımız, zihnimiz ve en önemlisi ruhlarımız. Sakın başkalarının yapabildiği diyetleri ‘ben neden yapamıyorum’ diyerek insanın kendini suçlamaktan vazgeçmesi gerekir. Herkesin iradesinin kuvvetli ve zayıf olduğu farklı yönleri vardır.
2. Tamam anlıyorum, etrafta herkes vücudunuzla, görünüşünüzle ilgili pozitif olun diyor size ve siz de ‘bu o kadar kolay değil’ diyorsunuz. Çok haklısınız. İnsan kendini aynanın karşısında iğrenç görürken nasıl ‘çok güzelim’ diyebilir ki? Ben de sizlere diyorum ki: Kendinize yalan söylemeyin ama en azından negatif kelimeler de kullanmayın. Şöyle düşünelim: Ben sizi yolda gördüm ve dedim ki ‘Ayy ne kadar iğrenç gözüküyorsun, acayip kilo almışsın, her tarafından yağ fışkırıyor, halin felaket!’ Ne yaparsınız? Hemen defansa geçersiniz, ya bana karşı negatif bir şeyler söylersiniz ya da benimle bir daha hiç konuşmazsınız. Ama aynısını siz kendinize yapıyorsunuz ve ruhunuzun size iyi davranmasını bekliyorsunuz. Hayır, mümkün değil. Kendinize yalan, güzel sözcükler söyleyin demiyorum ama negatif kelimeler de lütfen kullanmayın.
3. Kendinizi dinlemeyi öğrenin. Acıktığınızda yiyin. Bırakın artık medyada sürekli söylenen 6 öğün, 8 öğün, 10 öğün tavsiyelerini. Siz ne zaman acıkıyorsunuz, ne kadarla doyuyorsunuz ona kulak verin. Japonlar günde üç öğün yiyorlar, üstelik en sağlıklı ve en uzun yaşayan toplumlardan birisi onlar. Başkalarını dinlemek yerine artık kendinizi dinlemenin zamanı geldi.
4. Kendinize yasaklar, kurallar koymayın çünkü kurallar çiğnenmek, yasaklar kırmak içindir. Yasak koyduğunuz her şey size çok daha cazip gelecektir. Şunu hep kendinize tekrarlayın: ‘Eğer canım çok isterse tadına vararak istediğim şeyden yiyebilirim.’
5. Eğer sürekli tatlı yemek istiyorsanız, hayatınızda ne gibi bir tat eksik, onu bulun ve hayatınızı tatlandırın.
6. Basit karbonhidrat tüketimlerinde (meyve, kuru meyve, şeker ve türevi gıdalar) mutlaka yanında protein ağırlıklı bir gıda tüketin (badem, ceviz, yoğurt, süt vs.) Kan şekeriniz daha stabil olacaktır ve hemen acıkmayacaksınızdır. Tek başına elma yiyin, yarım saat sona karnınız guruldamaya başlar.
7. Delicesine aç bir halde ne süpermarkete gidin, ne de dışarıda yemeğe. İster istemez çok yiyeceksiniz, çünkü gözünüz dönmüştür.
8. Ruhunuzu doyurursanız daha az açlık çekersiniz. Eğer sürekli acıkıyorsanız ve fiziksel olarak yeterli gıda alıyorsanız o zaman ruhunuzu bir yerlerde aç bıraktınız demektir. Ruhunuza ne iyi geliyorsa onu yapın. Ben müzik dinleyip dans etmeye bayılıyorum. Ha, bir de ablalarımdan birisiyle konuşmaya. Eh, insanın üç ablası olunca birinden birini muhakkak telefonda yakalıyor.
9. Spor yapın. Ama sporu kilo vermek için değil, hakikaten ruhunuza ve bedeninize iyi geleceği için yapın. Ve her spordan sonra spor yapabildiğiniz için şükredin. Ne büyük bir hikmettir ki spor yapacak enerjiye sahipsiniz.
10. Zamanla kendinizi daha çok sevin ve kendinize değer verin. Kendinize verdiğiniz değer kadar değerlisiniz bu hayatta…
11. Benim ne dediğimin çok bir önemi yok. Size hayatta ne iyi hissettiriyorsa onu yapın ve mutlu olun. Kimse siz değil ve siz olamaz. Mevlana’ya sormuşlar: ‘Aşk nedir?’ diye. ‘Ben ol ki bilesin’ demiş. Artık kendinizi dinlemenin vakti geldi de geçiyor bile…
Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay'ın Pudra.com okurlarına kendi zayıflama deneyimini anlattığı Bir diyetisyenin zayıflama hikayesi başlıklı haberimizi okudunuz mu?
Didem Kanca Üstay
www.sayasa.com
www.diyetnedir.com