29.04.2019

Alerjik rinit: Bahar aylarının kabusu

Polen alerjileri gözde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklık ve zor nefes alma ile kendini gösteriyor.

İZLE: POLEN ALERJİSİ NEDİR?👇 
Bahar aylarının gelişini hepimiz dört gözle beklesek de kimilerimiz için bu aylar sıkıntılı geçebiliyor. Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, öncelikle mevsimsel alerjik rinit tanısı konulmuş kişinin, kendini dış etmenlerden olabildiğince izole ederek koruması gerektiğini, bunun için bulunulan ortamlarda camların açılmaması (ev ve araç camları), klima filtrelerinin sıklıkla temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Dışarı çıkmak zorunda olan hastaların ise maske ve güneş gözlüğü kullanarak, sık sık yüzlerini yıkayıp burunlarını temizleyerek de tedbirli olabileceğini vurguladı.

Alerjik rinit: Bahar aylarının kabusu

Bahar alerjisi; 4-40 yaş arası çocuk, erişkin, kadın, erkek herkeste görülebilen bir rahatsızlık. Dünya genelinde de görülme sıklığı oldukça fazla. Ailesinde astım ve alerjik rinit olan kişiler bu rahatsızlığa daha yatkın olmakla birlikte çevresel faktörler de hastalığın görülmesinde etkili.

Çocuklarda bahar alerjisiAlerjik rinit belirtileri

Alerjik rinit hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve performansını düşüren bir rahatsızlık. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, alerjik rinit belirtilerini şöyle sıralıyor:
 
  • Hapşırma ve öksürme atakları
  • Burunda ve genizde kaşıntı ve yutkunma güçlüğü
  • Horlama
  • Burun, geniz ve göz akıntıları
  • Uykusuzluk

Alerjik rinitte yaşanılan coğrafyaya göre polenlenme süresi değişeceğinden hastanın rahatsız olduğu sürenin uzunluğu da değişiyor. Bu uzayan süre ile birlikte rahatsızlık; sinüzit, astım ve kulak iltihaplanmasına kadar gidebiliyor.

Parfüm ve boya kokuları alerjik rinit sorununu tetikliyor. Bununla birlikte, alerjik rinit sorunu olan kişilerin dikkat etmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı'dan öğreniyoruz:

Alerjik rinit sorununa karşı dikkat edilmesi gerekenler
  • Polenlerin uçuşma zamanı sabah saatlerinde daha yoğun olduğu için evi havalandırma ve dışarıda yapılması gereken işlerin öğleden sonra planlanması daha uygun olur.
  • Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte güzel havaları fırsat bilen kişilerin açık havada spor yapma istekleri de artıyor. Ancak bahar alerjisi olan kişilerin kesinlikle bundan kaçınması gerekiyor.
  • Sigara dumanı da bu hastaları olumsuz etkileyeceğinden, kullanmak bir yana mümkünse böyle ortamlardan mümkün olduğunca uzaklaşılmalı.
  • Parfüm, boya ve deterjan kokusunun yoğun olduğu ortamlar, hastayı olumsuz etkileyeceğinden uzak durulmalı.
  • Dışarıdan eve gelindikten sonra da kıyafetlerin tümü yıkanmalı ve hasta da duş alarak polenlerden tamamen arınmalıdır.

Alerji testi nasıl yapılır?

Alerji testleri iki farklı şekilde uygulanır: Kan alınarak ya da cilt üzerinden. Her iki test uygulamasında da sonuçlara en kısa sürede ulaşılarak tedaviye başlanır.

Alerjik rinit tedadvisi

Alerjik rinit sorununun tedavisi kişinin alerjisine göre planlanır ve kişiye özgüdür. Tedavisi sabır gerektiren ve belli bir süre hekim ziyaretlerinin düzenli devam edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavinin en önemli etabı alerjenlerden, bahsedilen tedbirler ile korunmaktır. Sonrasında ise burundan kullanılan kortizonlu spreyler ve anti-alerjik ilaçlar gelir.
 
Yetişkinlerde bahar alerjisi

Bağışıklık sistemiyle doğrudan bağlantılı olan alerjik rinit sorunu yaşayan kişiler; dengeli beslenmeli, düzenli uyumalı, A, B, C ve E vitamininden zengin beslenmeli, bol su tüketilmeli ve sigara ile alkolden uzak durulmalıdır. Bunların yeterli olmadığı hastalarda ise immünoterapi yani aşı tedavisi uygulanır. 5 yaş üstü hastalarda, ilaçların yan yetkisinden şikayetçiyse ve en az iki mevsim ve 6 ay boyunca alerji bulguları devam ediyorsa bu tedavi uygulanabilir.

İlgili haberlerimiz:

​Astım tedavisinde doğrular ve yanlışlar
Astım hastaları sürekli ilaç kullanmalı mı? Hamilelere zararlı mı? Astım hastası spor yapar mı? İlaçları bağımlılık yapar mı? Astımın aşısı var mı? Tedavide kullanılan kortizon zararlı mı? Yanıtları burada...

​Alerji mevsimi geldi
Bahar günlerini öksürük, aksırık, burun tıkanıklıkları ya da nefes darlıklarıyla geçirmeyi, olur olmaz kaşıntılar ve cilt döküntüleri ile uğraşmak istemiyorsanız Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun önerilerini göz atmalısınız.

​Hamilelikte bahar alerjisi
Hamilelik sırasında bahar alerjileri artabiliyor. Polenlerin havada yoğunlukla bulunduğu bu aylarda alerjik bünyeli anne adaylarının nelere dikkat etmeleri gerektiğini yazdık.

​Çocuklarda polen alerjisi
Bahar mevsiminin beraberinde gelen polenler en çok çocukları etkiliyor. İşte alerjik nezle hakkında bilgiler ve polenlerden korunma yolları...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER