ebru aydin dr
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Angelina Jolie'nin tartışılan kararı

Angelina Jolie'nin mastektomi operasyonu geçirmesi pek çok kadın için büyük bir farkındalık yarattı. Dr. Ebru Aydın kanser riski taşıyanlar için ne zaman genetik test yapmak gerekir sorusunu yanıtlıyor.

Geçen hafta çok konuşuldu. Angelina Jolie, her iki memesinden mastektomi olduğunu açıkladı. 56 yaşında ölen annesinin 10 yıl meme kanseriyle savaştığını ve kendisine yapılan genetik testte meme ve yumurtalık kanser riskini artıran BRCA1 gen mutasyonu saptandığını söyledi. Doktorları taşıdığı mutasyon ve ailedeki kanser hikayesi nedeniyle yüzde 87 meme kanseri ve yüzde 50 yumurtalık kanseri riski taşıdığını bildirmişler.

Angelina Jolie'nin tartışılan kararı

Angelina Jolie'nin pek çok kadın için farkındalık yaratan bu açıklamalarından yola çıkarak sizlerle mastektomi ve kanser riskleri ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyorum: Normalde BRCA1 ve BRCA2 genleri tümör supresör (kanser baskılayıcı) genler olarak bilinir. Bu genlerdeki tehlikeli mutasyonlar, bu genlerin önemli koruyucu fonksiyonlarını yerine getirememelerine neden olur. Bu da kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri gelişme riskini artırır. Ailede meme kanseri hikayenizin olması bu gen mutasyonlarını kesinlikle taşıdığınız anlamına gelmez. Amerika’daki meme kanseri vakalarının yüzde 5-10’unda, yumurtalık kanseri vakalarının ise yüzde 10-15’inde BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonları saptanmış.

Aile hikayenizde meme veya yumurtalık kanseri açısından şüpheli bir genetik yatkınlık olduğunu düşünüyorsanız, bir genetik uzmanından konsültasyon alarak genetik testin gerekli olup olmadığına doktorunuzla birlikte karar vermenizi öneririm.

Sağlıkla kalın...

Dr. Ebru Aydın
İntegratif Tıp & Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı
Dcakademi.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER