Genital siğiller en sık rastladığımız cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Aynı ellerde olan siğiller gibi tamamen virüsle oluşur. Genital bölgesinde siğil olan kadın ve erkekler mutlaka doktora başvurmalıdır. Kesinlikle ve kesinlikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür.
Genital siğilin karnabahar şeklinde bir görüntüsü söz konusudur. Kişi bunu ellediği zaman, kaşıdığı zaman, kopardığı zaman, vücudunun başka tarafını kaşıdığında, ellediğinde o bölgeye kendi kendini yapıştırır. Dolayısıyla ilk başlarken 1-2 tane olan siğil sayısı birkaç ay içinde artabilir.
Genital temizliği ihmal etmeyin
Siğillerin diğer enfeksiyonlardan farkı ağrısız ve karnabahar şeklinde olmasıdır. Ama kesin tanı genellikle patoloji ile olur. Burada özellikle bayanlar oldukça risk altındadır.
Eğer genital kıllanmaları mevcutsa bu siğilleri fark etmeleri neredeyse imkansızdır. Bu yüzden gerek erkekte, gerek kadında genital temizliğin çok büyük önemi vardır.
Genital siğilin belirtileri nelerdir?
Genital siğiller genelde Human Papilloma virüs denilen insan papilloma virüsüyle oluşurlar. Bunların kuluçka süreleri maalesef çok geniştir. 1-2 haftadan, birkaç seneye kadar kuluçka dönemi olabilir.
Çokeşlilerde sık görülür
Çoğunlukla seksüel partnerli durumlarda olma ihtimali çok yüksektir. Tek eşlilikte olma ihtimali çok nadirdir. Kişi bu lezyonun başlamasıyla bir problem olduğunu düşünüp hekime müracaat eder. Yoksa tek başına bu yara veya siğil dediğimiz doku hiçbir zaman bir problem yaratmaz.
Temelde sayısı çok arttığı zaman estetik bir problem yaratır. Yıkanırken, genital temizlik yaparken kanamasıyla kendini gösterir. Tek başına ağrı, sızı yaratan bir problem değildir.
Genital siğil nasıl tedavi edilir?
Genital siğiller farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Siğillerin üzerine kremler uygulanabilir. Krioterapi dediğimiz soğuk tedavisi ile siğillerden kurtulunabilir. Lazer tedavisi veya elektrik enerjisi kullanılarak tek tek bu siğiller yok edilebilir.
Açık cerrahide ise bu siğiller bisturi yardımıyla tek tek temizlenir. Tedavideki bütün amaç siğillerin ve taban dokusunun olduğu gibi yok edilmesidir, olduğu gibi denatüre edilmesi, tamamıyla oradaki hücrelerin öldürülmesidir.
İlaç tedavisi yerine
Dolayısıyla burada tek tek en ufak siğillere kadar olası bütün noktaların tahrip edilmesi gerekiyor. Çok zor ve uzun süren pahalı bir ilaç tedavisi yerine krioterapi, lazer tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir.
Bunlar bir seanstan, birkaç seansa kadar siğillerin sayısıyla ve lokalizasyonuyla alakalı olarak uzayabilir. Tedavi genelde yüz güldürücüdür. Ancak seksüel partner sayısı fazla olup, kendine dikkat etmeyen kişilerde nüksetme olasılığı çok yüksektir, bunu da kişinin bilmesi gerekir.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Leon Saporta “Genital siğil tedavi edilmezse ne tür sorunlara yol açabilir?” sorusunu yanıtlıyor; izleyin: