Teksas Anderson Üniversitesi Kanser Merkezi, farelerin rastgele beslenme gruplarına koyulduğu 4 deney yaptı. Altı ay sonra, nişasta kontrollü beslenme grubunda bulunan farelerin %30'unda tümör olduğunu keşfettiler. Şeker bakımından zenginleştirilmiş (özellikle sofra şekeri ve mısır pekmezi ağırlıklı) bir beslenmeye sahip farelerin yüzde 50 ile 58'i arasında meme tümörü tespit edildi. Ayrıca yine aynı grup içindeki farelerde akciğer metastazlarının diğerlerine oranla daha çok geliştiği gözlemlendi.
Araştırmacılardan Peiying Yang, şeker ile beslenen farelerin şekersiz beslenen farelere göre çok daha fazla ve hızlı bir şekilde tümör geliştirdiklerini söylerken, Profesör Lorenzo Cohen şekerin tüm gıdalarda bir şekilde bulunduğunu ancak sorunun sürekli tüketilmesi olduğunu belirtiyor.
Daha önceki araştırmalardan farklı olarak bu son araştırmanın; şeker ile meme kanserinin doğrudan ilişkisi üzerinde durduğu ve özellikle mekanizmaları incelediği için, çok daha güvenilir olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar, özellikle şekerli içeceklerin kalp hastalıkları, kanser, obezite gibi birçok hastalığa neden olduğu yönünde uyarıyor ve beslenme düzeninin şeker alımını minimuma indirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini söylüyorlar.
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Kimler meme kanseri riski altındadır? Meme kanseri hangi yaşlarda daha çok görülür? Kendi kendine meme kontrolü nasıl yapılır? Meme kanserinden nasıl korunabiliriz? Yanıtları Pudra.com’da.
Ağız kanseri artıyor!
Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun araştırmasına göre, dünyada her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri tanısı konuluyor. Ağız kanseri hakkında bilinmeyenleri Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kurdoğlu anlattı.
Yoğun meme dokusunda kanser riskine dikkat!
Küresel araştırma sonuçlarına göre meme kanserinin en önemli risk faktörlerinden biri olan meme dokusu yoğunluğunu çoğu kadın bilmiyor. Yoğun meme dokusuna sahip kadınların meme kanserine yakalanma riski 4-5 kat daha fazla.
Meme kanseriyle ilgili merak edilenler
Meme kanserini erken tanı ile artık tamamen tedavi etmek mümkün. Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, meme kanseriyle ilgili en sık sorulan sorulara cevap veriyor.