Habertürk 07.01.2014

Grip salgınının nedeni soğuk değil!

Ülkeyi etkisi altında alan gribin nedeni soğuk değil, ‘virüs' adı verilen gözle görülmeyen mikroorganizmalar...

İç Hastalıkları Uzmanı M. Emin Dinççağ, 200'den fazla virüsün soğuk algınlığı veya grip adı verilen bu hastalığa neden olduğunu hatırlatarak, "Amerika'da gönüllüler arasında yapılan araştırmalarda bilinenin aksine soğuğun direk olarak hastalık ve infeksiyona duyarlılığı artırmadığı tespit edilmiştir. Kışın veya bazı mevsimlerde grip hastalığının salgınlar yapmasının sebebi ise, gribe neden olan virüslerin bazı sıcaklık ve nem derecelerinde daha kolay çoğalabilmeleri, yine hastalığın insandan insana kolaylıkla bulaşabilecek ortamların daha mümkün olduğundandır. Kapalı mekanlarda daha çok yaşadığımız, okul ve benzeri bulaşmanın daha kolay olabileceği yerlerde grip, soğuk algınlığı kolaylıkla yayılabilir. Çok çocuklu ailelerde, kadınların çocuklarla temasının fazla olduğundan sık görülür. Bulaşmış insanın, salgı ve sekresyonları ile kirlettiği eşyalarıyla grip bulaşır. Yine damlacık enfeksiyonu dediğimiz, öksürmek ve hapşırmak ile havada asılı kalan partikülleri teneffüs edenlere hastalık bulaşır" diye konuştu.

Grip salgınının nedeni soğuk değil!



Bazı mevsim ve iklim koşullarınin, virüsün daha çabuk çoğalmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Dinççağ, "O mevsim koşullarında, hastalığın insandan insana yayılması kolaylaşıyor. Solunum yolu hastalıklarında, ağız ve burun yüzeyinde, insanın hastalıklara karşı direncini sağlayan pek çok vücut koruyucu madde salınır ve solunum sistemine giren hava ve havadaki mikroplar Zararsız hale getirilir. Buna solunum yolları savunma sistemi adı verilir ve grip ve diğer mikrobik solunum sistemi hastalıklarında bu savunma sistemi yetersiz kalır ise hastalık ortaya çıkar. Son günlerde salgın yapan influenza virüsleri yanında rinovirüsler, parainfluenza virüsleri ateş, halsizlik, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, iştahsızlık gibi iş ve güç kaybına yol açan belirtileri ortaya çıkarabilir. Grip sonrası, sinüzitin alevlenmesi, bronşitin artması gibi yan etkiler da ortaya çıkabilir. Onun için grip bile olsa hekime görünmek ve tıbbi yardım almak çağın ve medeni insanın yapması gereken davranış biçimidir" dedi.

Çocuklarda öldürücü olabilir

Grip etkeninin virüs olduğu için antibiyotiklerin fayda etmeyeceğini ileri süren Dr. M. Emin Dinççağ, "Ancak grip sonrası bakteriyel bir enfeksiyon ortaya çıktı ise hekimler antibiyotik tedavisi verebilirler. Vücut direncinin düşük olduğu, yaşlı, kronik hastalığı olan, ileri derecede astımı, kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, ciddi şeker hastalığı, kanser tedavisi görenlerde ve çok küçük çocuklarda grip öldürücü olabilir. Bunun için mutlaka risk grubunun hekim kontrolünde olması gereklidir" ifadelerine yer verdi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER