Çakmakçı, “Tıp dilinde influenza denilen grip; çeşitli seviyelerde yıllık salgınlarla ve beklenmedik dünya çapında salgınlarla ortaya çıkan akut ateşli solunum yolu hastalığıdır” dedi.
“Ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, yaygın vücut ağrısı gribin en temel özelliğidir” diyen Çakmakçı, tedavinin en önemli kısmının korunma olduğunu söyledi.
Gribi önlemenin asıl yolunun grip aşılarının kullanılması olduğunu belirten Çakmakçı, “Grip aşılarının %70-90 oranında koruma gücü vardır. Güçten düşürücü hastalığı olanlarda, kemoterapi olanlarda, bakım evlerinde kalanlarda koruma oranı daha düşüktür. Ancak bu gruptaki hastalarda dahi hastaneye yatış ve zaturreyi %50-60 oranında önlerken griple ilişkili ölümleri %70-80 oranında azaltır. Aşı; grip mevsiminden önce son baharda Ekim- Kasım aylarında yapılmalıdır. Yumurta alerjisi olanlara yapılmamaktadır” diye konuştu.
Aşı önerilen kişiler;
- 50 yaş ve üzeri kişiler,
- Bakım evlerinde kalanlar ve diğer kronik bakım hastaları,
- Kronik akciğer (astım) ve kalp hastalığı olanlar,
- Böbrek hastalığı, şeker hastalığı, kas hastalığı, nörolojik hastalık gibi sürekli hastalığı olanlar,
- Gebeliğin 4-9 ayları grip salgın dönemine denk gelenler,
- 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar,
- Sağlık çalışanları,
- Yukarıda sayılan hastalığı olanlara evde bakım sağlayanlara
- Tropikal bölgelere gidenlere, seyahat edenlere,
- Yatılı kalan öğrencilere,
- Grip riskini azaltmak isteyen her hangi biri.
Antibiyotiklerin; ancak grip üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonlarda doktor tarafından verildiğinde kullanılması gerektiğini hatırlatan Çakmakçı, şu uyarılarda bulundu: “Hastalığa yakalananlar, belirtilerin başlamasında 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Küçük çocuklar 10 güne kadar bulaştırıcı olabilirler. Hastalık belirtisi devam ettiği sürece potansiyel bulaştırıcı kabul edilmelidir.
Öksürük ve hapşurma sırasında ağız ve burun, tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılmalıdır. Mendil yoksa kolunuzun iç kısmına hapşurulmalı, mendil çöp sepetine atılmalıdır. Eller sıklıkla yıkanmalı, su – sabun – el antieptikleri bu amaçla kullanılabilir. Diğer kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir. En iyi koruma yollarından biri ise bulunduğumuz ortamın havalandırılması, dengeli – iyi beslenme, bol C vitaminidir.”
Mevsimsel gripte ölüm oranının çok düşük olduğunu da dile getiren Çakmakçı, çoğu hastanın tamamen iyileştiğini de sözlerine ekledi.