Migren ataklarının beyindeki kimyasalların değişimiyle ilgili olduğu da düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) seviyesinin azalması migreni artırıyor.
Migreni tetikleyen faktörler
Migreni birden çok şey tetikleyebiliyor. Bunların en çok bilinenleri şunlar:
Kadınlarda hormonal değişimler: Migreni olan kadınların baş ağrılarını en çok tetikleyen faktörlerden biri östrojen hormonundaki dalgalanmalar. Migreni olan birçok kadın özellikle adet dönemi öncesinde şiddetli baş ağrıları çektiklerini ifade ediyorlar. Bir grup kadın da hamilelik ve menopoz dönemlerinde migren atakları yaşıyor. Doğum kontrol hapı gibi hormon takviyesi alan kadınlarda da migren artışı görülüyor.
Yiyecekler: Eski peynirler, tuzlu yiyecekler veya işlenmiş gıdalar migreni tetikliyor. Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak veya çok hızlı yemek de migreni artıran sebeplerden.
Yiyeceklerdeki katkı maddeleri: Özellikle hazır gıdalardaki tatlandırıcılar ve koruyucu katkı maddeleri.
İçecekler: Başta şarap olmak üzere alkollü içecekler ve yüksek kafeinli içecekler.
Stres: Günümüzde çoğu hastalığın meydana çıkmasında etkili olan stres migreni de en çok tetikleyen sebeplerden. Yoğun stres şiddetli baş ağrılarını da beraberinde getiriyor.
Uyarıcılar: Çok parlak ışıklar, güneşe bakmak veya yüksek sesler migreni artırıyor. Bazı insanlarda parfüm, boya gibi kokular da migreni tetikleyebiliyor.
Uyku düzeninin değişmesi: Az uyumak veya çok uyumak bazı insanlarda migreni artırabiliyor. Ayrıca uçak yolculuklarından sonra görülen ‘jet lag'ler de migrene sebep olabiliyor.
Fiziksel faktörler: Cinsellik gibi yoğun efor sarfedilen fiziksel aktiviteler de migreni tetikleyebiliyor.
Çevresel değişimler: Havadaki ani değişimler, mevsimsel durumlar ve farklı rüzgarlar da migreni artıran faktörler arasında.
İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları veya damar genişletici ilaçlar (vazodilatör) migreni artırabiliyor.