pudra.com
17.12.2010
Miyom tedavisi
Özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda daha fazla görülen, ama yine de daha genç kadınlarda da rastlanma ihtimali olan miyom (myom), yani iyi huylu tümorün tedavisi günümüzde iyice gelişti.
Miyom kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümördür. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda daha fazla izlenmelerine rağmen daha genç kadınlarda da ortaya çıkabilir. Menopozdan sonra ortaya çıkmaları ise nadirdir. Tedavilerinde son yıllarda önemli değişiklikler olmuştur. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Urman tedavi seçeneklerini sıralıyor.
1. Tedavi etmeden takip etmek
Bu seçenek giderek daha uygulanmaktadır. Özellikle yakınması olmayan kadınlarda belirli aralıklarla takip etmek ve büyümeyen myomlara dokunmamak mantıklı bir yaklaşım olarak giderek daha fazla yaygınlaşmaktadır. Çocuk istemeyen ve menopoza yakın olan kadınlarda cerrahi müdahale endikasyonu yoktur. Bu myomun boyutlarından bağımsız olarak düşünülmesi gereken bir seçenektir. Myomların zaman içinde mutlaka büyüyecekleri kuramı artık kabul görmemektedir. Ayarca hızlı büyüyen myomların da kanser acısından riskli oldukları da kabul edilmemektedir. Bu nedenlerden dolayı tedavisiz takip üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir yaklaşım şeklidir.
2. Cerrahi müdahale
Yakınması olan kadınlarda cerrahi müdahale halen altın standarttır. Kanama genellikle rahim boşluğuna (kavite) girmiş olan myomlardan kaynaklanır ve tedavisinde histeroskopik rezeksiyin tercih edilir. Rahim kas tabakası içinde büyüyen ve yakınma veren myomnların çoğu ise laparoskopi adi verilen karın açılmadan küçük deliklerden yapılan bir cerrahi girişim ile çıkarılabilir. Myomların aşırı büyük olması veya sayıca fazla olması (>3) durumlarında ise karın açılarak müdahale tavsiye edilmektedir. Laparoskopik cerrahi cerrahin deneyimi ile çok yakından ilgilidir. Laparoskopik myom tedavisinin detaylari icin lutfen bu linki takip ediniz.
3. Embolizasyon
Doğurganlığını tamamlamış olan kadınlardaki bazı myomların tedavisinde embolizasyon uygulanabilir. Özellikle cerrahiden korkan veya istemeyen kadınlarda embolizasyon ciddi olarak düşünülmesi gereken bir alternatiftir. Doğum yapmamış ve rahim boşluğu içinde myomu olan kadınlarda ise embolizasyon önerilmez. Tedavinin endikasyonları ve detayları için lütfen bu linki takip ediniz.