Pap-Smear testi nedir?
Acıbadem Hastanesi'nden öğrendiğimiz bilgilere göre; Pap-Test Dr.George Papnicolaou tarafından adlandırılmış ve rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir. Rahim ağzında kanser veya kanser öncesi değişiklikleri taramada faydalı olur. Kanser öncesi hücreler rahim ağzının tam yüzeyindedir. Bu tarama testiyle buradan alınabilirler ve incelenebilirler. Pap-Smear Testler ile rahim ağzı kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azalmasında çok başarılı olunmuştur. Bir kadın rahim ağzı kanseri olmadan önce kanser öncesi birkaç evre geçirir. Bu evre genellikle bir yılın üstünde bir süreçtir.
Test için nasıl örnek alınır?
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Op. Dr. Mete Bostancı, Doç. Dr. Özlem Yapıcıer ve Dr. Saime Sezgin Ramadan örnek alınmasının çok basit bir işlem olduğunu söylüyor. Jinekolojik muayene sırasında küçük bir ahşap ya da plastik spatül veya fırça yardımıyla dökülen hücreler toplanır. Bu hücre örnekleri, klasik smear testinde lam üzerine, sıvı bazlı ince tabaka testinde özel geliştirilmiş sıvı ortama aktarılır. Bu aşamaya kadar olan işlemler yani smear alınma aşaması tamamen kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sorumluluğundadır. Alınan örneklerin hazırlanması ve incelenmesi ise patolog ve sitologların görevidir. Sonuçta örnek alınıp laboratuvara yollandıktan sonra raporlamayı yapan patolog ve sitologların tanı koymadaki rolü çok önemlidir.
Smear alınırken kişi acı hisseder mi?
Test sırasında ya da sonrasında herhangi bir rahatsızlık duyulmaz. Test için örnek alınırken, hasta standart jinekolojik muayene dışında herhangi olumsuz bir şey hissetmez.
Kimler smear testi yaptırmalıdır?
Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Kayhan Yakın, 21 yaşının üzerindeki tüm kadınların smear testi yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. 21 yaşından genç hanımlarda eğer üç yıldan daha uzun süredir devam eden bir cinsel hayat varsa yine smear testine başlanması gereklidir. Testlere menopozda da devam edilmelidir. 65 yaşından sonra eğer o zamana kadar en az üç tane normal smear sonucuna sahip olundu ise doktorun da onayı alınarak smear testlerine son verilebilir.
Ne sıklıkta yapılmalıdır?
Tüm kadınların yılda bir kez smear testi yaptırması gerekir. Şüpheli veya anormal test sonuçları varlığında doktorunuz daha sık aralıklarla smear tekrarı isteyebilir.
Adet kanaması sırasında test yapılabilir mi?
Hayır, kanama olduğu dönemde test doğru bir sonuç vermeyecektir. Test için ideal dönem adet bitiminden sonraki 7-10 günlük dönemdir.
Gebelikte smear testi yapılabilir mi?
İdeal olan hamile kalmaya karar verildiğinde genel bir muayeneden geçmek ve bu aşamada smear testini yaptırmaktır ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda ilk hamilelik kontrolünde smear testin yapılabilir, herhangi bir sakıncası yoktur.
Sonuç pozitif çıkarsa...
Anadolu Sağlık Merkezi doktorları yanıtlıyor: "Smear testinin pozitif çıkması halinde, durumu anormal hücrelerin görülmesi ya da bir kanser bafllangıcı olarak değerlendirip paniğe kapılmaya gerek yoktur. Smear testindeki hücre anormallikleri basit bir iltihap veya kronik tahriflin neden olduğu değifliklikler olabileceği gibi, herhangi bir ilaç ya da hormonal etkiyle de ortaya çıkabilir. Anormal sonuçlarla karflılaflılan sıvı bazlı ince tabaka testi, bu bölgenin daha yakından incelenmesinin gerektiğini vurgulaması açısından çok önemlidir. Onun için böyle bir sonuç çıktığı zaman testin tekrarlanması, bir süre ara verip tedavi sonrası yeniden yapılması gerekebilir."