Göz doktoruna gitmeyi ihmal etmeyin
Sarı Nokta hastalığı halk arasında yaygın olarak bilinen bir hastalık değildir. Hastalık ilerlemeden teşhisin konulması için düzenli olarak yaptıracağınız göz muayeneleri oldukça önemlidir.
Bol bol balık tüketin
Avusturalya’da yapılan son araştırmalara göre kırmızı etin Sarı Nokta’ya neden olabileceği ortaya çıkmıştır. Bunun yanında balık gibi Omega-3 yönünden zengin gıdaların göz sağlığı açısından yararlı olduğu biliniyor.
“Lutein” yönünden zengin besin maddeleri tüketin
Lutein yönünden zengin besin maddelerinin göz sağlığı için faydalı olduğu ve Sarı Nokta’yı engellemede etkili olduğuna dair önemli kanıtlar bulunmuştur. Ancak, ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde ve bazı meyvelerde bulunan Lutein’i sadece besin maddelerinden almak oldukça zordur. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekmektedir. (örn: Günlük 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi) Bu öğeler, mikronutrisyon (mikro beslenme; yani vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması) ürünleri yani lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan sağlanabilir ve Sarı Nokta hastalığı riski önemli oranda azalabilir.
Gözlerinizi güneşten koruyun
UV-A ve UV-B ışınları ileriki yaşlarda Sarı Nokta hastalığı riskine neden olan ve gözün retina bölgesinde ortaya çıkan oksitlenmeye neden olur. Gözlerinizi korumak için güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmayı tercih edin.
Kolesterolünüzü dengede tutun
Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre doymuş yağ içeren besin maddeleri ile beslenmek ve kolesterol oranının yüksek olması Sarı Nokta’ya yakalanma riskini % 80 arttırıyor. Sebze, meyve ve tahıl ürünleri gibi kolesterol oranı düşük gıdalar ile beslenerek hem genel sağlığınızı hem de göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.