Sadece yaz aylarında genital bölgenin nemlenmesine bağlı olarak değil, aynı zamanda antibiyotik kullanımı, gebelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan bir takım hastalıklar da vajinal mantar enfeksiyonu riskini arttırmaktadır.
Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Belirtileri:
- Kaşıntı ve vajinada yanma hissi
- Dış genital organlarda meydana gelen kızarıklık ve ödem
- Beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntı
- İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki esnasında ağrı , vajinal mantar enfeksiyonun başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.
Vajinal Mantar Enfeksiyonlarını Tetikleyen Faktörler:
- Antibiyotikler: Geniş spektrumlu olarak tabir edilen güçlü antibiyotikler, vajinanın normal PH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırlarlar.
- Gebelik: Özellikle gebeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin (gebelikte östrojen ve progesteron hormonları nedeni ile) artışı da bu olayı hızlandır.
- Şeker Hastalığı: Kan şeker düzeylerinin dengesiz seyrettiği kontrolsüz diyabette idrar ve vajinal salgılarda şeker düzeyleri artar, bu da mantar için uygun bir ortam hazırlar.
- İmmunosupresyon: Bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu ortaya çıkan bu durum, ilaçlar ya da sistemik hastalıklar sonucu hücresel bağışıklık sisteminin baskılanması kandidiazisi hızlandırır.
- Doğum Kontrol hapları: Eski tipte yüksek doz oral kontraseptiflerin vajinal kandidiasiz için uygun zemin hazırladığı ileri sürülse de günümüzdeki düşük doz ilaçlar ile bu görüş geçerliliğini yitirmiştir.
- Hormon kullanımı: Östrojen ve progesteron içeren ilaçların alımı kandidiazis görülme oranını arttırır.
- Naylon giysiler: Özellikle kilolu kadınlarda giyilen naylon giysiler ve çamaşırlar bölgede sıcaklık ve nem artışına neden olurlar. Bu durum mantar hücreleri için bir fırsat oluşturmaktadır. Gelişen enfeksiyon tekrarlama ve kronikleşme eğilimindedir.
- Lokal allerjenler: Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, yüzme havuzundaki ilaçlar, tampon ve pedler alerjiye neden olabilirler. Alerjik zemin üzerinde ise daha sonra mantar enfeksiyonu gelişebilir.
Tedavi Yöntemi:
Kadınlarda oldukça sık olarak rastlanan Vajinal Mantar Enfeksiyonları; vajinal fitiller, kremler ve gerektiği durumda ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilmektedir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Karşı Alınması Gereken Önlemler:
- Genital bölgenin ıslak ve nemli kalmasını önlemek için sentetik çamaşırlar ve dar kıyafetler giymekten kaçınılmalı, pamuklu ve rahat iç çamaşırlar tercih edilmelidir.
- Genital bölgenin temizliği için normal sabun, parfümlü kozmetik ürünleri gibi tahrişe yol açabilecek temizlik ürünleri yerine, bu bölge için özel üretilmiş sabunlar kullanılmalıdır.
- Yaz aylarında havuz sonrası genital bölgenin kuru kalması için hanımlara ıslak mayo veya bikini ile kalmamaları, klorlu sudan arınmak için havuz sonrası duş almaları önerilmektedir.
- Kadınlar, kendilerinde herhangi bir zamanda gelişen akıntı, kaşıntı yanma gibi şikayetleri ciddiye almalı ve herhangi bir sorunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdırlar.