27.11.2020

Vajinal mantar hakkında bilmeniz gerekenler

Erişkin kadınların yaklaşık %75-90'ının yaşamın herhangi bir döneminde en az bir kez başına gelen vajinal mantar enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenler.

İZLE: VAJİNAL MANTAR NEDENLERİ👇 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer vajinal mantar enfeksiyonları hakkında önemli bilgiler verdi.

Kadınların en yaygın sorunu: Vajinal mantar

Kadınlarda en yaygın görülen enfeksiyonlardan birisi vajinal mantar enfeksiyonudur. Kadınların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu ile karşılaşırlar. Erişkin kadınların yaklaşık % 75-90’ı ise yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir kez mantar enfeksiyonu geçiriyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer'in verdiği bilgilere göre hamilelik döneminde değişen hormonal denge nedeniyle vajinal enfeksiyonlar, özellikle de mantar enfeksiyonları artış gösteriyor.

Vajinal mantar enfeksiyonunda üreyen mikroorganizmaların genellikle başka bir kişiden bulaşmadığını ifade eden Op. Dr. Esra Demir Yüzer, konu hakkındaki açıklamalarına şöyle devam ediyor: "Kişinin zaten kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenler ile aktif hale gelip enfeksiyon yaratır. Stres, mantar oluşmasını tetikleyen faktörlerden biridir. Hastalığın tanısı diğer hastalıkların aksine jinekolojik muayene ile rahatlıkla konulur. Bu şikayetler ile uzmana başvuran hastanın yapılan muayenesinde rahim ağzındaki kızarıklığın görülmesi ve mantara özel akıntının tespiti tanının konulmasını sağlar."

Bu video ilginizi çekebilir: Vajinal mantar bulaşıcı mıdır? (UZMANTV)

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonu, mantar adı verilen bir grup mikroorganizmanın vajende oluşturduğu bir iltihaptır. Genellikle Candida Albicans adı verilen mantar türü bu enfeksiyona sebep olmaktadır.
 
Vajinal mantar belirtileri
  • Mantar enfeksiyonunda genellikle vajende beyaz, süt kesiği vasfında sıklıkla kokusuz bir akıntı meydana gelir.
  • Kokunun olması enfeksiyona eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla gelmelidir.
  • Vajende yoğun kaşıntı ve yanma
  • Akıntının dış genital organlara teması sonucu kızarıklık ve yanma
  • İdrar yaparken yanma ve ağrılı cinsel ilişki
 
Mantar enfeksiyonlarının sıklığı ve nedenleri
  • Tüm kadınların %75-90'ı yaşamlarında en az bir kere vajinal mantar enfeksiyonu geçirirler.
  • Gebe kadınlarda ise bu enfeksiyon, gebe olmayanlara göre 15-20 kat daha sıklıkla görülür.
  • Yaz aylarında vajen ısısının yükselmesi, deniz ve havuza girdikten sonra ıslak mayo ile oturulması enfeksiyon riskini artırır.
  • Şeker hastalığı olan gebelerde mantar enfeksiyonları daha sık görülür.
  • Bazı antibiotiklerin (genellikle penisilin, ampisillin grubu) kullanılması sonrasında, vajen flora bakterilerinin de azalması nedeni ile mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.

Bu video ilginizi çekebilir: Hamilelikte vajinal mantar belirtileri nelerdir? (UZMANTV)

Vajinal mantar tanısı nasıl konulur?

Vajinal mantar enfeksiyonlarının tanısı güç değildir. Genelde muayene esnasında hastanın şikayetleri ve muayene bulgularının bir arada değerlendirilmesi ilave bir laboratuvar tetkikine gerek kalmadan tanı koydurur.

Mantar enfeksiyonunun tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonları genellikle lokal etkili vaginal ovül ve kremlerle tedavi edilmektedir. Ağızdan ilaçlar, fetuse olumsuz etki olmaması için genellikle tercih edilmezler. Gerektiği taktirde ilk 3 aydan sonra kullanılabilen bazı ağızdan ilaçlar da mevcuttur. Bizim önerimiz ilgili şikayetlerde bir kadın-doğum uzmanına müracaat ederek gerekli yardımı almaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER