Nevralji nedir? En çok kimlerde görülür?
Nevralji sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrı spazmlarından oluşur. Sinir sisteminin herhangi bir yerindeki hastalığa bağlıdır (beyin, omurilik, çevresel sinirler). Bu bozukluğun başlattığı ağrı tablosunun genel ismidir. Ancak bir çok vakaların nedeni bilinmemektedir. Hastalık, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Genellikle de 50-70 yaşlarında ortaya çıkar. Hastalığın temel nedenlerinin yanı sıra nöropatik ağrılı hastalarda uyku bozukluğu, sıkıntı, enerji azlığı, dikkat azalması, depresyon, iştahsızlık sıktır.
Belirtileri nelerdir? Ne sıklıkta rastlanır?
Belirtileri yanma, karıncalanma, temas ya da ısıya duyarlılık, elektirik çarpması gibi ağrılardır. Saniyeler ya da dakikalar süren kesik krizler halinde gelen ağrılar günler hatta haftalar sürebilir.
Nevraljiler çok sık rastlanan bir durumdur. En önemli örnekleri olan şeker hastalığına bağlı nöropati %50-60 hastanın (Türkiye’de diyabet nüfusunun %7’sinde vardır. Kronik bel ağrısı (hastaların %34-57’sinde nöropatik ağrı vardır.) Kanserli hastaların %40’ında, zona sonrası yaşam boyu %10-20 görülme sıklığı, karpal tünel genel nüfusta %1-6 gibi görülür.
Nevraljinin nedenleri nelerdir?
Temelinde çevresel ağrı yollarının aşırı duyarlılaşması ve beyindeki ağrı merkezlerinde duyarlılaşma ile denetim mekanizmalarının kaybı yatmaktadır. Nevralji ya da nöropatik ağrı, sinir sisteminin herhangi bir yerinde oluşan hasar nedeniyle olabilir. Sinir yaralanmaları, beyin omurilik travmaları, beyin damar hastalıkları, MS, zona sonrası, diyabet, tümörler en belli başlı nedenlerdir. Özellikle uyku bozuklukları, sıkıntı ve depresyon ağrıyı belirgin şekilde artırır.
Vücudumuzun hangi bölgesinde daha çok görülür?
Nedene bağlı olarak vücudun değişik yerlerinde görülebilir, eğer sistamik bir neden varsa (diyabet) bu daha sıktır ama eğer trigeminal nevralji gibi bir yere aitse başka yerde görülmez.
Tedavisi ne kadar sürer ve nasıl yapılır?
Sinir ağrısı çok hızlı şimsek gibi hissedilir, dakikalar sürmez. Tedavide genel ağrı kesiciler pek fazla işe yaramaz, özel ağrı kesiciler kullanılır tedavi süreleri haftaları içine alır, bazen aylar sürer. İlaç tedavisi ile önemli oranda iyileşme olur, olmayan tedaviye dirençli olgularda algoloji uzmanlarınca girişimsel uygulamalar yapılır.