Başparmakta şekil bozukluğu (Hallus Valgus)
Hallus Valgus ayaktaki birinci parmağının ikinci parmağa doğru yer değiştirmesi nedeniyle birinci parmakla birinci tarak kemiği arasındaki kemikteki çıkıntıya bağlı oluşan şekil bozukluğu. Bu hastalığın oluşumundaki en önemli neden ayak başparmağını sıkan sivri ve dar burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesi. Hallus Valgus estetik sorun oluşturmasının yanı sıra ayağın ön tarafında şiddetli ağrılara da neden oluyor.
Ayak parmakları arasındaki sinirde sıkışma (Morton Nöroması)
Morton Nöroması ayakta sıklıkla 3. ve 4. tarak kemikleri arasındaki sinirin sıkışmasına bağlı olarak kalınlaşma olarak tanımlanıyor. Tarak kemiklerini sıkıştıran dar ayakkabılar giyilmesi ve bu bölgede tekrarlayan travmalar, bu tabloya neden olabiliyor. Hastalar genellikle ayağın ön tarafında oluşan ağrı, yanma ve uyuşmadan şikayetçi oluyor.
Başparmakta kireçlenme (Halluks Rigidus)
Halluks Rigidus başparmak ile tarak kemiği arasındaki eklemde oluşan kireçlenme. Bu eklemde tekrarlayan zorlanma, aşırı yüklenmeye yol açan ayakkabılar, sık çömelmek veya parmak ucunda durmak bu tablonun oluşumunu kolaylaştırabiliyor. Başparmakta ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açıyor.
Çekiç parmak
Ayak parmağının ilk ekleminin aşağı doğru bükülmesidir. Genellikle 2., 3., 4. ve 5. parmaklarda görülüyor. Genetik faktörler, travma, parmakların sıkışmasına yol açan önü dar ayakkabıların kullanılması çekiç parmak oluşmasına neden olabiliyor. Şekil bozukluğu önce esnek oluyor, hastalık ilerledikçe eklemde kireçlenmeyle birlikte sertleşiyor. Ağrı, parmak üst tarafında nasır ve hareket kısıtlılığı gibi yakınmalara sebep oluyor.
Topuk dikeni
Ayağın ön tarafından topuğa kadar uzanan ve "plantar fasya" olarak adlandırılan bant şeklinde bir fibroz yapı mevcut. Bu yapı vücudun tüm yükünü dengeliyor. Ancak yanlış ayakkabı seçildiğinde, uzun süreli yürüyüşlerde bu fasyada küçük enflamasyonlar oluşabiliyor. Bu duruma "plantar fasiitis" ismi veriliyor. Bu hastalığın en tipik belirtisi ise sabahları yürümeye başlayınca gelişen ağrı. Yürümeye devam edince ağrı azalıyor ancak uzun süre ayakta kalınca akşam saatlerinde ağrı tekrar şiddetleniyor. Topuk dikeniyse plantar fasyanın topuğu yapıştığı bölgede diken şeklinde kemik çıkıntının oluşması. Bu diken topuk ağrısına yol açıyor. Ayaklarındaki sorun nedeniyle polikliniğe başvuran her 10 kadından 1’inde topuk dikeni tespit ediliyor.