Zika virüsü mikrosefaliye yol açıyor
Pudra.com olarak Zika virüsüyle ilgili merak ettiklerimizi sorduğumuz, Cankat Kadın Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Cihan Erdoğdu, bu virüsün insandan insana geçmesinin mümkün olmadığını ve her sivrisinek türünün de bu virüsü taşımadığını söylüyor. Ülkemizde henüz böyle bir risk bulunmasa da seyahat edecek hamile veya anne adaylarının çok dikkatli olması gerektiğini özellikle vurgulayan Erdoğdu, zika virüsü ile ilgili şunlara dikkat çekiyor: "Virüs insanlarda hafif seyrediyor. Birkaç gün sürebilen baş ağrısı, hafif ateş, bazen de döküntülerle kendini belli ediyor. Ancak burada bizi ilgilendiren en önemli sorun hamile bir kadının bu virüse yakalanması. Bunun sonucunda ne yazık ki yüksek oranda bebekte mikrosefali dediğimiz bir bozukluğa yol açıyor. Mikrosefali, anne karnındaki bebeğin baş çevresinin olması gereken ortalama en küçük değerin de altında olduğunu ifade eden bir terim. Bunun klinik yansıması ise pratik hayatta bebeğin beyin hacim gelişiminin çok büyük oranda eksik olması ve doğumu takiben bebeklik ve çocukluk çağında bireyin motor ve mental gelişiminin geri olması ve yazık ki tedavisi yalnızca belli bir noktaya kadar olabiliyor."Zika virüsü insandan insana bulaşıyor mu?
Op. Dr. Erdoğdu, her ne kadar kamuoyunda çok fazla yer almış olsa da Zika virüsü hakkında bir takım kafa karıştırıcı noktalar olduğunu belirtiyor: Bu virüsün sivrisinekler yoluyla insana geçtiği biliniyor. Ancak günümüzde ortada bazı cevaplanmamış sorular var:
- Bu virüsün ne kadar yayılabileceği konusunda bir öngörü yok.
- Günümüzde bunun için geliştirilmiş bir aşı veya tedavi şu an için yok.
- Önümüzdeki yaz döneminde Brezilya'da yapılması planlanan olimpiyat oyunları nedeniyle dünyanın dört yanından Brezilya'ya binlerce insanın gelmesi gündemde. Bu insanların çok büyük bir kısmının bu virüsü kapmasından endişe ediliyor. (Hamilelikte riskli 10 durum başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)