@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
13.02.2013
Kısırlık ve tüp bebek tedavisi ruh halini nasıl etkiler?
Kısırlık sorunu evliliğe nasıl yansır? Üst üste bebek kayıpları kadında ve erkekte ne gibi etkiler bırakır? Tüp bebek tedavisinde kötü ruh halinden kurtulmak için ne yapılabilir? Yanıtları Pudra.com’da.
2/11
Kadında ya da erkekte kısırlık sorunu varsa çiftler evliliklerinde ne gibi sorunlar yaşıyorlar?
Çiftler evlendikleri andan itibaren istedikleri anda çocuk sahibi olabileceklerini düşünürler. Halbuki günümüzde 100 çiften 15’i istediği zaman anne baba olma yetisine sahip değildir. Bunu fark ettiklerinde, fark edip bu yola çıktıklarında aşmaları gereken psikolojik bir sürece girerler. Bu süreci kadın ve erkek farklı duygularda ve farklı tepkilerde yaşarlar.
Genellikle teşhis konulduktan sonra çocuk sahibi olamamayı; suçluluk duygusu, red etmek, öfke nöbetleri ‘neden ben’, ‘herkes gebe kalıyor, ben niye kalamıyorum?’, ‘Allahım nerede yanlış yaptım?’ gibi duygularla yaşayabilirler. ‘Doktor yanlış teşhis koydu’, ‘tahlil sonuçları yanlış çıktı’ gibi söylemlerle de inkar yoluna gidebilirler. Aşırı alkol, dikkat güçlüğü, ağlama krizleri, yeme bozuklukları, asosyallik, nedeni belli olmayan ağrılar ortaya çıkabilir. Tekrar başka doktora gidilir, tekrar testler yaptırılır. İnkar aşaması hastadan hastaya göre de değişir. Bazıları bir problem yokmuş gibi davranıp bir yıl hiçbir şey yapmazken, bazıları da süreci hemen tamamlayıp tedaviye başlayabilir. Teşhis ve tedavi süreci eşlerin evlilik yaşamlarında aşmaları gereken en önemli barajı oluşturur.