@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 03.03.2016

Birden fazla işi aynı anda yapıyorsanız, hemen vazgeçin!

Birden fazla işi aynı anda düşündüğünü söyleyen multitasking ustaları sadece beyinlerine zarar veriyor. İşte multitasking ile ilgili son araştırmalar...

Beynimiz aynı anda tek bir şeye odaklanmak için dizayn edilmiş ve beynimizi bilgiye boğmak onu sadece yavaşlatıyor. Multitasking yani, birden fazla işi aynı anda yapmak düşünülenin aksine beynimiz için uygun değil. Neden mi? MIT'de çalışan nörobilimadamı Earl Miller şöyle anlatıyor: "Beynimiz multitasking için uygun değil. İnsanlar multitasking yaptıklarını düşündüklerinde aslında çok hızlı bir şekilde bir konudan öbür konuya geçiyorlar. Bunu her yaptıklarında da algısal bir bedel ödüyorlar tabii." Bu sürekli konu değiştirme durumu beynimize kötü alışkanlıklar kazandırıyor. Küçük bir işi hallettiğimizde (bir e-mail göndermek, bir sms'i yanıtlamak, bir tweet göndermek...), bir doz dopamin, yani ödül hormonumuz salgılanıyor. Beynimiz de bu salgılanan dopamini çok sevdiği için sürekli bir mini işten başka bir mini işe geçmek ve anında ödüllendirilmek istiyor. Bu durum tehlikeli bir geri besleme döngüsü oluşturuyor. Bu döngü içerisinde birçok işi halletmiş gibi hissediyoruz fakat aslında pek de bir şey yapmamış oluyoruz (ya da en azından pek de önemli bir şey yapmamış oluyoruz). Aslında bazıları e-mail/Twitter/Facebook kontrol etmeyi sinirsel bir bağımlılık olarak görüyor. (Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak mümkün mü? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)



Multitasking olmak beyninizi öldürüyor
Multitasking, yaptığınız işin kalitesini ve çalışma verimliliğinizi azaltıyor

Multitasking, düşüncelerinizi organize edebilmenizi ve gereksiz bilgileri süzebilmenizi güçleştiriyor ve çalışma veriminiz ile yaptığınızı işin kalitesini düşürüyor. Londra Üniversitesi'nde yapılmış bir çalışma, deneklerin multitasking yöntemiyle algısal işler yaptıklarında önemli IQ düşüşleri yaşadıklarını göstermiş. Bu IQ düşüşlerinin yaklaşık olarak bir gece hiç uyumamış veya narkotik madde içmiş kimselerde görülen IQ düşüşleri kadar olduğu saptanmış. İşte bu korkutucu bir bulgu.

Multitaskingin stres hormonu olan kortizolün üretimini hızlandırdığı da bir başka bulgu. Beynimizin sürekli vites değiştirmesi stresi körüklüyor ve bu bizi yoruyor. Bunlar sonucunda da güne yeni başlamış olsak bile zihinsel olarak bitkin bir duruma düşüyoruz. Peki, multitasking kargaşasının en büyük fitnecisi kim derseniz: e-mail kutularımız. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere e-mail kutumuzda okunmamış bir e-mail olması nedeniyle ortaya çıkan multitasking bile IQ'muzu etkili olarak 10 puan düşürüyor! E-mail kutumuzda okunmamış, yepyeni bir e-mail olması heyecanı bile dikkatimizi dağıtmaya yetiyor. Bir McKinsey Global Enstitüsü araştırması çalışanların iş haftalarının yüzde 28'ini maillerini kontrol ederek geçirdiklerini göstermiş. E-mail sorunlu, fakat SMS daha da beter! E-mailden daha aciliyet gerektiren SMS'ler kendilerini bize daha sık ve önem göstererek kontrol ettiriyorlar. Kendinizi multitasking isimli mental katliamdan korumak için e-mail kontrol etme zamanları belirleyin. Kendinizi e-maillerinizi günde sadece üç kez kontrol etmeye zorlayın. Mesela işyerinize ilk ulaştığınızda, öğlen yemeğinden sonra ve işten çıkmadan önce. SMS bildirimlerini de kapatın ve telefonunuzu kontrol etmek için de birkaç zaman belirleyin. Bu durum maalesef erkekler için daha da kötü. Erkekler için multitasking yapmak IQ'yu 15 puana kadar düşürebiliyor ve erkekleri algısal düzeyde yaklaşık olarak sekiz yaşındaki bir çocuğa eşdeğer kılıyor. İlginç değil mi? (İşyeri stresi başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)

multitasking

Beyinde bıraktığı hasar kalıcı olabilir

Yapılan yeni bir çalışma multitasking'in yarattığı algısal hasarın beyinde kalıcı olabileceğini öne sürüyor. İngiltere Sussex Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, aynı anda birkaç alet kullanan kişilerin -mesela televizyon izlerken SMS atmak- beyinlerine MRI çekimleri uyguladı. MRI çekimleri daha sık multitasking yapan bireylerin beyinlerinin "anterior cingulate cortex" kısmında daha düşük yoğunluğa sahip olduğunu gösterdi. Bu bahsedilen alan empati ve duyguların kontrolünden sorumlu olan beyin bölgesi. Bu konudaki en önemli uyarı bu araştırmaların bir noktayı aydınlatmak üzerine yeterince detaylı olup olmadıkları. Bu hasarın multitasking sonucu mu oluştuğu, yoksa multitasking alışkanlığının bu hasarı mı oluşturduğu tam olarak bilinemiyor. Bütün bunlara rağmen sonuç olarak multitasking'in iyi bir şey olmadığını söyleyebiliriz.

Sonuç olarak bundan alınması gereken ders nedir? Söyleyelim: Multitasking CV'ye eklenecek iyi bir şey değil aksine sonlandırılması gereken kötü bir alışkanlık. Bildirimlerinizi kapatın, e-mail ve SMS’lerinizi kontrol etmek için zamanlar belirleyin ve kafanızı elinizdeki işe verin.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Sosyal medyada yapılmaması gereken 15 hata
Sosyal medyada hatalı bir paylaşım veya fotoğraf işten atılmanıza veya itibarınızı kaybetmenize neden olabiliyor. 

​Sosyal medya ilişkileri nasıl etkiliyor?
Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medya ikili ilişkileri de etkiliyor. Sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki etkilerini Pudra.com yazdı.

İş yerinde zamanın hızlı geçmesi için ne yapmalı?
Sıkıcı bir işiniz varsa bu, her gün 8-9 saatinizin yavaş yavaş ilerleyerek sizi bezdirmesi sonucunu doğurur. Bizim bazı önerilerimiz var. Ama dikkat, bazıları tehlikeli olabilir, patrona yakalanmamak şartıyla uygulayın!

​İşyerinde mutlu olabilmek için 7 öneri
Günümüzün çoğunu geçirdiğimiz işyerimizde mutlu olmamız oldukça önemli. Yüksek motivasyonlu ve mutlu bir çalışma hayatı için 7 öneri...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER