Aktuelpsikoloji.com 27.09.2011

Öfke kontrol edilebilir mi?

Psikolog Neşe Coşkun Özyavru, "Günlük yaşamda öfkeyi kontrol etmek yerine öfkenin sizi kontrol ettiğini düşünüyorsanız psikologdan yardım alın" diyor ve öfke kontrolüyle ilgili bilgiler veriyor...

Öfke, hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar dönüşebilen bir duygudur. Öfkelenmek, bu duygunun ifade buluş tarzıdır.

Öfke kontrol edilebilir mi?
Saldırganca davranışlar, kaynağını insan doğasından aldığı için önüne geçilemeyecek olgular gibi gözükür. Öfke ve saldırganlığın insanın doğasının bir parçası olarak kabul edilmesi bu davranışların önüne geçilmesini de engeller. Oysa şiddet insanların genlerinde mevcut değildir. Öfkemizi gösterme şeklimiz ve saldırganca davranışlar öğrenme yoluyla insandan insana aktarılır.

Öfke, her insanın yaşayabileceği doğal bir duygudur. Öfke duygusunun yaşamımızda sorun haline dönüşmesi, öfkemizin ifade ediliş tarzıyla ilgilidir. Öfke, çoğunlukla saldırgan bir davranışla ifade edilir. Örneğin, fiziksel olarak birine vurma ya da sözel olarak birini aşağılama.

Bunun yanı sıra pasif saldırganlık olarak tanımlanan ve aktivite içermemesine rağmen zarar verme niyeti taşıyan hareketsizlik durumuyla da öfke ifade edilebilir. Örneğin; başkalarını rahatsız etmek amacı ile somurtma, işleri ağırdan alma, kasıtlı beceriksizlik, kasıtlı erteleme, sorumluluk almaktan kaçınma ve unutma gibi.

Oysa öfke duygusunu bir işaret olarak değerlendirip doğru yorumlarsak, öfkemizi kontrol edememekten kaynaklanan problemlerin oluşmasını da önleyebiliriz.

Bir insanın öfke kontrolü sorunu yaşadığı nasıl anlaşılır?
  • Öfkelendiğimizde çoğunlukla kendimizi kontrolsüz hissederiz.
  • Öfkelendiğimizde istemediğimiz davranışlarda bulunabiliriz ya da istemediğimiz sözler söyleyebiliriz.
  • Öfkelendiğimizde gösterdiğimiz tepkiler insanlarla olan ilişkilerimize zarar verebilir.
  • Öfkelendiğimizde dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşarız.
  • Öfkeli davranışlarımızın yasal bedelleri ile karşılaşabiliriz.
  • Sakinleşmek için alkol ve madde gibi kötü alışkanlıklar edinebiliriz.


Öfkeyi tamamen kontrol altına almak mümkün mü?
Öfkeyi kontrol altına almak derken, amacımız öfkeyi tamamen yok etmek değil aslında. Hedeflenen, öfkeyi kişinin normal ve sağlıklı sınırlarda duyumsaması ve buna bağlı davranışlarının da kişinin kontrolünde olması durumudur. Günlük yaşam içersinde öfkeyi kontrol etmek yerine öfkenin bizi kontrol ettiğini düşünüyorsak bu konuyla ilgili olarak mutlaka uzman bir psikologa danışmamız gerekmektedir. Unutulmaması gereken nokta şudur; öfkeyi yok edemeyiz, ancak tepkilerimizi kontrol ederek onların bizi mutsuz etmesini önleyebiliriz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER