@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.
14.08.2013
Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak mümkün mü?
Sosyal medya bağımlılığı hangi noktada başlar? Bu bağımlılık hayatı nasıl etkiler? Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için neler yapılabilir? Yanıtları Pudra.com’da.
7/11
Her bağımlılıkta olduğu gibi sosyal medya bağımlılığı da sosyal/duygusal, bilişsel ve davranışsal bileşenlerden oluşur. Bu bileşenlerden her biri farklı durumlarda ağırlık kazanabilir.
Bilişsel bileşen; bilgi alma, farkında olmaya dair bir kaygı ile güncel hiçbir şeyi kaçırmama itkisine sebep olabilir. Davranışsal bileşende ise araçsal bir bağımlılıktan bahsedilebilir. Kişinin içsel bir boşluk duygusu ile amaçsal bir yönelimde bulunamaması, sosyal medyaya içerikten bağımsız biçimde yönelmesi ile sonuçlanır. Bu durum kişinin ihtiyacı olmamasına rağmen alışveriş yapmasına ya da ilgisini çekmese de saatlerce televizyon izlemesine benzer. Bu kişiler genellikle pişmanlık içerisinde gereksiz ve çok vakit geçirdiklerinden yakınır ancak bunu yapmaktan kendilerini alıkoyamaz ve kendilerini 'yaparken' bulurlar.
Sosyal-duygusal bileşen; bireyin kendilik algısı, duygu dünyası, sosyal kimliği ve kişiler arası ilişki kurma stili ile paraleldir. Ancak her zaman doğru orantıda olmayabilir. Günlük hayatında çok sosyal olan biri de, asosyal olan biri de sosyal medyaya bağımlılık geliştirebilir.