Adet öncesi gerginlikte neler yaşanır?
Şiddetli baş ağrısı, vücutta su tutulumuna bağlı şişlik, kilo alımı, göğüslerde hassasiyet, iştah artması, baş dönmesi, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi, kabızlık ya da diyare gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ve adet sancıları sıkça görülen durumlardır.
Psikolojik semptomlar ise konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, unutkanlık, saldırganlık, depresyon, sebepsiz ağlama krizleri ve duygusal dengesizlikler olarak ortaya çıkar.
Şikayetler adetten bir ya da iki hafta önce, yumurtlamadan hemen sonra başlar ve adet döneminden de birkaç günü etkiledikten sonra geçer. Daha çok yirmili yaşların sonunda ve otuzlu yaşlarda görülür.
Neler daha şiddetli yaşanmasına neden olur?
- Dengesiz beslenme
- Stresli yaşam
- Sigara kullanımı
- Bol miktarda kafein, tuz ve şeker tüketimi
- Yetersiz uyku
- Spor yapmama
Tedavi yöntemleri
Belirtilerin şiddetine ve hastanın yaşamını ne derece etkilediğine bağlı olarak tedavi uygulanır. Hafif seyreden olgulara yaşam tarzlarını değiştirmeleri yönünde, haftada 3-5 kez egzersiz yapmaları, gece uykularını almaları, sigarayı bırakmaları, düzenli ve dengeli beslenmeleri, kafein, alkol, tuz ve şeker alımını kısıtlamaları, stres azaltıcı yoga, meditasyon gibi yöntemleri denemeleri öneriliyor.
Ayrıca, doktorunuzun önereceği dozlarda B6 vitamini, kalsiyum ve magnezyum takviyeleri fayda sağlamaktadır. Günlük yasam aktivitelerinizi önleyen durumlarda ön plandaki soruna göre şişlik hissi için diüretik (su hapı), ağrı için non-steroid anti inflamatuar ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları doktor gözetiminde verilebiliyor.