Akne (sivilce) nedir?
Akne (sivilce); özellikle ergenlik döneminde görülen, yağ bezlerinin fazla çalışmasıyla ve yağ bezlerinin deriye açılma kanallarının tıkanmasıyla ortaya çıkan, en sık yüz, göğüs, sırt ve omuzlarda yerleşen kronik bir deri hastalığıdır.
Akne neden oluşur?
Hastalığın ilk aşamasında siyah (açık) ve beyaz (kapalı) noktalar (komedonlar) görülürken ilerledikçe kırmızı kabartılar, iltihaplı sarı yeşil uçlu kabartılar, nodüller ve kistler oluşmaktadır. Akneye yağ bezlerindeki sorunlar dışında derideki bakteri sayısındaki artış ve derinin kalınlaşması da yol açmaktadır. Ayrıca genetik, hormonlar, stres, terleme, ultraviyole ve uygun olmayan temizleme, nemlendirme, makyaj da akneyi artıran nedenlerdendir.
Yiyeceklerle akne arasında bir ilişki bulunmadığı uzun yıllardır yapılan çalışmalarla ileri sürülürken son yıllarda bu eski çalışmalardaki hatalar gösterilerek yine bu ilişkinin üzerinde durulmaya başlanmıştır. Yüksek glisemik yükün akneyi artırdığı, insülin yüksekliğinin uzun sürmesinin akneyi kötüleştirdiği, aşırı yağlı yiyeceklerin akne oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmalara göre insülindeki yükseklik poli kistik over hastalığı olanlarda hem hormonları etkileyerek hem de sebum salgılayan hücreleri büyüterek akneyi etkilemektedir.
Başka bir grup araştırmacıya göre ise süt proteini allerjisi yağ bezlerinin ağzını tıkadığı gibi sütün kendisi de akne nedeni olan bazı hormonlar gibi etki etmektedir. Süt ve karbonhidrat alımının azaltılması veya kesilmesi ile de akne azalmaktadır.
Bu çalışmaların sonuçları gibi yağlı yiyecekler, süt, tatlı, çikolata ve kızartmaların akneyle ilişkili olduğunun kesinleşmesi için yapılan yayınlar devam etmektedir.