Özellikle iş dünyasında sürekli toplantılarda ya da göz önünde olan kişiler bu nedenle tedaviye yanaşmıyor ya da tedaviyi erteliyordu.
Ancak artık lingual tedavi uygulanıyor. Yani teller ve braketler dişin ön kısmına değil arka kısmına uygulanıyor. Böylece estetik açıdan hiçbir sorun yaşanmıyor.
Lingual tedavi nedir, nasıl uygulanır? Kişi normal hayatına nasıl devam eder? Tüm bu soruları, Dünya ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri'nin aktif üyesi Dr. Cem Caniklioğlu cevaplıyor:
"Kelime anlamı olarak 'lingual' dişlerin dil tarafı anlamına gelir. Lingual ortodonti de dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. Bu yaklaşım, özellikle ortodontik tedavi görürken braketlerin görünmesini istemeyen, estetik kaygılara sahip hastalar için idealdir.
Hastalar düzgün dişler ve mükemmel bir gülüşe sahip olabilmek için ortodontistlere başvurur ancak çoğu zaman bu sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan ortodontik aygıtları estetik kaygılarından dolayı taktırmak istemezler.
1980'li yıllardan itibaren dişlerin dış yüzeylerinde metal braketler yerine diş rengine yakın seramik braketlerin kullanılması yetişkin hastalar arasında ortodontik tedaviye olan ilgiyi bir miktar artırsa da kullanılan tellerinin metalik görüntüsü ve braketlerin zaman içerisinde renk değişikliğine uğraması yetişkinler için diş telleri ile ilgili estetik kaygıları tam olarak ortadan kaldıramadı.
Son 10 yıl içinde estetik ortodonti alanında meydana gelen teknolojik gelişmeler ortodontistlere hastalarına başkaları tarafından fark edilmeyecek ve konuşma zorluğu oluşturmayacak şekilde tasarlanmış tedavi yöntemleri sunma olanağı sağladı. Artık günümüzde estetik sabit ortodontik tedavi denilince akla braket ve ark tellerinin dişlerin arka yüzeylerine yerleştirildiği görünmez diş telleri olarak bilinen lingual ortodontik tedavi geliyor.
Başkaları tarafından fark edilmesi imkansız olan bu teknik sayesinde estetik kaygıları yüksek hasta grupları dış görünüşlerinden ödün vermeden dişlerindeki düzelmeyi daha tedavi başından itibaren adım adım izleyebilir."