Güneş yanıkları, güneşte çok kalınca ve korunmayınca oluşuyor. İşte bu yüzden güneşten korunmak çok önemli. Güneş yanığı olmamak için almamız gereken önlemler pudra.com'da...
Güneş yanığı belirtileri
Güneş yanığı ile ilgili bir sorun da, yanık oluştuktan sonraki birkaç saatte hiçbir belirtinin ortaya çıkmayışıdır. Bu semptomlar;
Kızarıklık
Sıcaklık hissi
Dokunmalarda hissedilen acı
Bazı hallerde gözüken yaralar
Güneş yanığı semptomları genellikle yanık sonrası ilk 24 ila 48 saat sonrası daha fazlalaşacaktır. İleriki günlerde ise kademeli olarak azalacaktır.
Güneş yanığı deriye uzun süreli bir zarar vermektedir. Sadece kızarıklık, birince derece yanıktır. Kızarıklık ile beraber, kabarma da oluşursa bu ikinci derece yanıktır. Bu iki derece yanıkta cilt için çok zararlıdır ve zaman ilerledikçe cilt kanserini riskini arttırmaktadır. Kabarıklık oluşturan yanıklar, yayılabilir cilt kanseri riskini arttırır Bu özellikle, eğer gençliğinizde 3 veya daha fazla sayıda güneş yanığı yaşadıysanız daha büyük olasılıktır.
Güneş yanığı oluşmasa bile, çok fazla güneş altında kalmak cildi çabuk yaşlandırır. Ciltte kırışıklar, sarkmalar ve kahverengi güneş lekeleri erken yaşta oluşabilir.
Güneş yanığı nasıl oluşur?
- Güneş altında, giysili halde veya güneşten koruyucu kremler olmadan çok fazla kaldığınızda
- Güneşin çok şiddetli olduğu saatler olan 10:00 ile 16:00 arasında güneş altında kaldığınızda,
- Cildinizi güneşe karşı hassaslaştıracak ilaçlar kullandığınızda,
- Güneşin çok şiddetli hissedildiği tropikal bölgelerde, yüksek rakımlarda, tatil veya yolculuk yaptığınızda, veya güneş ışığının su veya kardan yansımasına maruz kaldığınızda oluşur.
Güneş yanığını önlemenin yolları
- Güneş altında fazla süre kalmayın, özellikle cildiniz hassas ve yanmaya müsait ise.
- Unutmayın ki hava bulutlu olduğu zamanlarda bile güneş yanığı yaşayabilirsiniz.
- 10:00 ile 16:00 arasında güneş altında kalmayın. Bu saatler güneş ışınlarının dik bir biçimde indiği ve şiddetli etki edebileceği saatlerdir.
- Güneşten koruma faktorü en az 15 olan güneş kremi kullanın. (Cildiniz ne kadar hassassa, koruma faktorü o kadar fazla güneş kremleri kullanmalısınız. Uzmanlar en hassas ciltler için 30 faktörlü güneş kremi önermektedir.)
- UVA ve UVB ışınlarının ikisine birden koruma sağlayan çok özellikli güneş kremleri kullanın. Güneşe çıkmadan 30 ila 60 dakika önce güneş kremini sürmek en iyi yoldur. Eğer suya giriyorsanız veya çok terliyorsanız her 1-2 saatte bir daha fazla güneş kremi sürün.
- Koruyucu giysiler giyin: Kısa kollu gömlek, şapka, veya uzun şortlar gibi.
- Eğer yüksek bir rakımdaysanız veya tropikal bir bölgedeyseniz, cildinize özellikle dikkat etmelisiniz.
- Güneş ışınları, cildinize, su, kum, kar veya beton yapılardan yansıyorsa, yine çok dikkat etmelisiniz.
- Işıldak ve solaryum makineleri kullanmayın. Genellikle ultraviyole (UVA) ışınları ile aydınlattığı söylense de, ama aynı anda UVA ve ultraviyole B (UVB) ışınları cilde zarar verirler.
- UVA ışınları UVB ışınlarına oranla, ciltte daha derine işler. Bu her iki ışın da ciltte yanmalara, cildin yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açarlar.
- Güneş ışınları ayrıca gözlere de zarar verir. UV ışınlarına karşı tam korumalı güneş gözlükleri kullanın.
Güneş yanığı tedavisi
1. Yanık olan bölgeyi ılık suyla ıslatın.
2. Yulaf unu içeren banyo ürünlerinden kullanırsanız, bu yanma ve kaşınma hissini azaltacaktır.
3. Gün içinde birkaç kere, yanık tenin üzerine, soğuk ve hafif nemli bezler koyup bekletin. Bu acıyı hafifletmeye yarayacaktır.
4. Günde 3 defa olmak üzere, 2 gün boyunca cildinize aloe vera losyonu veya nemlendirici sürün.
5. Eğer sadece deride su toplanması varsa, onlara yerel tedavi de uygulayabilirsiniz. Su toplanmış bölgeleri delmeyi denemeyin. Kendi açılmasını bekleyin ki alttaki deri enfeksiyon kapmaya karşı kendini korusun. Eğer su toplamış bölgenin enfeksiyon kapıp kapmadığından emin değilseniz, bir uzmana başvurun. Enfeksiyon kapmasının belirtileri, bölgedeki kızarıklık, acı ve deriden sarı bir dışarıya akıntıdır.