Yüzyılın hastalığı olan alerjinin ekonomiye yükünün ise hastane masrafları, ilaçlar, işe gidememe gibi nedenlerden dolayı Amerika’da 707 milyar dolar, Avrupa’da ise 25 milyar avro olduğu belirtiliyor.
Türkiye’de 4 milyon astım hastası bulunduğunu belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, Amerika’nın bazı eyaletlerinde uygulanan kamu binalarındaki “parfüm yasağını” değerlendirerek, iş yerlerinde kullanılan kimyasalların sağlık açısından önemine şöyle değiniyor:
"Yüzyılın hastalığı alerjidir ve alerjinin sebeplerinden biri de kişinin kimyasallara karşı aşırı duyarlılığıdır. İş yerlerinde temizlik amaçlı kullanılan ucuz, kokulu kimyasalların yanı sıra çalışanların parfümleri bile bu ataklara sebep olur. Amerika’da alerjik kişilerin kimyasallar yüzünden açtığı davaların artması sebebiyle, kamu kuruluşlarında parfüm yasaklandı, temizlik maddelerinde ise kokusuz ve sağlıklı olanları tercih edildi.
Yöneticiler dikkat!
Çalışanından verim alabilmesi için her yöneticinin, çalışma alanını sağlık açısından değerlendirmesi gerekir. Alerjinin Türkiye ekonomisine zarar vermemesi için her yöneticinin alacağı basit önlemler, performans düşüklüğünü, üretim ve iş günü kaybını, hastane ve ilaç masraflarını azaltır.
Kimyasallar nasıl etkiliyor?
Kimyasalların, kokuların yoğun olduğu, oksijenin az bulunduğu ortamlarda hırıltı, nefes darlığı ve öksürük şeklinde ataklar oluşabilir; kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi reaksiyonlar gelişebilir. Kimyasal madde buharı, küf kokusu, alerjisi olmayan sağlıklı kişileri bile olumsuz etkiler. Çok az miktarı bile astımlı hastalarda, alevlenme oluşturur.
Nelere dikkat edilmeli?
Astım tanısı almış çocuk ya da yetişkin hastalar oda spreyi, parfüm, çamaşır suyu kokusu, kolonya gibi kimyasal maddelerin buharından rahatsız olur. Bu hastaların bulundukları ortamda bu tip maddelerin bulundurulmaması, kullanılmaması gerekir."