İnsan vücudunda birçok önemli fonksiyona hizmet eden D vitamini kanser oluşumuna karşı da büyük önem taşıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter de, Dünya Kanser Haftası’nda D vitamini takviyesinin kanser tedavisinde başarıyı artırdığına dikkat çekti ve D vitamini eksikliği ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"D vitamini eksik olan bireylerde kolon, rektum, meme, over, prostat, mide, mesane,özefagus, böbrek, akciğer, pankreas, uterus, non-Hodgkin lenfoma, multiple myelom kanser türlerine daha sık rastlanıyor. Daha açıkça şöyle ifade edebiliriz ki, D vitamini yeterli olan kişilere kıyasla D vitamini eksik olanların bu kanser türlerine karşı riskleri daha yüksek oluyor. Ayrıca ,D vitamini düzeyleri arttıkça kanser görülme oranı azalıyor.
Yerkürede güneşli enlemlerde kronik hastalık kaynaklı ölümler daha düşük seyrediyor. Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde ise güneş ışınlarının geliş açısı D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kalıyor. Bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliği depresyon gibi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Tüm bu nedenler dolayısıyla 37. enlemin güneyinde daha az kronik hastalık görülüyor”
D vitamini kanserin ilerlemesini ve ölüm oranını azaltıyor
D vitamini kanserin ilerlemesini ve hastayı olumsuz etkileme sürecini de yavaşlatıyor. Tüm bu etkilerinden dolayı kanser olsun olmasın herkesin D vitamini değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekiyor.
Avrupa Endokrin Derneği Klinik Uygulama Kılavuzuna göre D vitamini alımında günlük idame dozlar;
- 1 yaşından küçük bebeklere günde 400 ünite
- 1-18 yaş arası çocuklara günde 600 ünite
- 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde günlük 1000 ünite
D vitamini eksikliğine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Serter, sözlerine, "doktorunuzun onayı ile son dönemlerde sprey formu gibi kullanımı kolay, katkı maddesi ve BHA içermeyen D3 vitaminleri tercih edebileceğimizi" belirterek son verdi.