İlgili yazımız: Bakteriler evinizde en çok nerelerde bulunuyor?
Cliver ve bir grup öğrencisi yaptıkları araştırmada hem yeni hem de kullanılmış plastik ve ahşap kesme tahtalarını incelediler. Üzerinde salmonella bakterisi tespit edilen kesme tahtalarını klasik bir şekilde sıcak su ve deterjanla yıkadılar. Daha sonra kesme tahtalarını tekrar incelediklerinde, ahşap kesme tahtalarının bakterileri tahtanın yüzeyinden aşağı doğru emdiği görüldü. Cliver şöyle anlatıyor: "Bu şekilde bakteriler çoğalmıyor hatta ölüyordu. Daha sonra bu ahşap kesme tahtasını her kullandığımızda bakterilerin bir şekilde tekrar yüzeye çıkabileceğini düşündük ancak ahşap kesme tahtasının üzerinde çok derin kesme yapmış olmamıza rağmen en keskin bıçaklarda bile bakterilerin tekrar yüzeye çıkmadığını gördük." Öte yandan yeni plastik kesme tahtaları çok az bakteri kalana kadar temizlenebilir olsa da, üzerinde çokça bıçak izi olan plastik kesme tahtaları için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Cliver, plastik tahtaların elde yıkandıktan sonra üzerindeki çiziklerde hala bakteri barındırdığını söylüyor. Ayrıca bulaşık makinesi de plastik kesme tahtalarının üzerinde oluşan oluklara her zaman yetmiyor. Ayrıca plastik kesme tahtalarının klorlu ağartıcı ile bile temizlendiğinde kesiklerin arasında bakterilerin kaldığı görülmüş. Plastik kesme tahtaları gece boyunca ağartıcının içinde bekletilmezse yemek artıklarını emmeye ve bakteri oluşumuna daha yatkınlar. Cliver, "Ahşap kesme tahtası kullanıyorsanız yemek artıklarının üzerinde kurumasına izin vermeyin. Ben ahşap kesme tahtası kullanıyorsam hemen temizliyorum" diyor. Hangi mutfak eşyaları bulaşık makinesinde yıkanmaz? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Kesme tahtaları mikrodalgada dezenfekte edilir mi?
Cliver, mikrodalga fırınların ahşap kesme tahtalarını dezenfekte edip etmediğini merak ediyor ve bunu da test ediyor. Ahşap kesme tahtası mikrodalgaya koyulduğu zaman bakteriler çok daha fazla derine gidiyor. Bu yüzden Cliver, ahşap kesme tahtalarının haftada bir kere 5 dakika mikrodalgada dezenfekte edilmesini öneriyor. Bu maalesef plastik kesme tahtaları için geçerli değil. Birçok plastik mikrodalgadaki yüksek ısıya dayanamıyor. Ahşap kesme tahtalarını da mikrodalgaya koyarken metal parçalarına ve yapışkanlı bölümlerine dikkat etmek gerekiyor. Kullandığınız ürünün mikrodalgaya uyumlu olup olmadığını öğrenin ve eğer kesme tahtanızın üzerinde küçük sineklerin uçmaya başladığını gördüyseniz, hiç vakit kaybetmeden çöpe atın.Kaynak: rodalesorganiclife.com
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Plastik kullanımını azaltan doğal çözümler
Doğada çözünmesi 1000 yılı bulabilen plastik ürünleri hayatımızdan çıkarabilmemiz mümkün mü? İşte daha çevreci ve sağlıklı bir yaşam için önerilerimiz…
Evde yapabileceğiniz 5 temizlik malzemesi
Ev temizliğinde zararlı kimyasallar yerine doğal içerikli ürünleri kullanın. Homemade Aromaterapi'den Aslı Bilgin 5 doğal temizlik ürününün tarifini yazdı.
Yiyeceklerle ilgili hasta eden efsaneler
Pudra.com sizi, yiyeceklerle ilgili sağlınızı bozan, doğru bilinen yanlışlarla yüzleştiriyor.
Bakteriler en çok hangi güzellik ürünlerinde bulunuyor?
Kişisel hijyenimize ne kadar dikkat edersek edelim, kullandığımız güzellik malzemelerden vücudumuza geçen bakterileri fark etmiyoruz.