Vücut bölümlerinde en sık ayak ve baldırlarda meydana gelir. En çok rastlanılan kişiler ise, hamileler, yaşlılar, mineral ya da vitamin eksikliği olanlardır. Krampın oluşmasında en bilindik iki sebep vardır, bunlar: soğuk ve yorgunluktur. Yorgun olduğunuzda ve soğukta kan dolaşımının yavaşlaması kramp oluşmasına neden olmaktadır. Gün içinde fazla yapılan egzersizler, aşırı yüklenme sonucu adalelerin yorulması, fazla su kaybı ve aynı pozisyonda hareketsiz uzun süre kalmak da bu sebepler arasındadır.
Kramp girdiği bölgede, birkaç dakika süren kasılmalar meydana gelir. Bu esnada kasılmaları önlemek için ya da sürelerini kısaltmak için masaj, esneme egzersizleri yapabilirsiniz. Fakat, halk arasında çok fazla uygulandığı halde uzmanlar tarafından onaylanmayan, kasılan bölgeye çimdik atmak ve iğne batırmak gibi işlemler yapılmamalıdır.
Kramplardan kurtulmak için en etkili yöntem, beslenmenize dikkat etmeniz olacaktır. Potasyum tüketimini çoğaltmanız, potasyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanan krampların önlenmesinde yararlı olacaktır. Bunların yanı sıra kafein, nikotin, alkol ve tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi krampların çoğalmasına etki edeceği için bir süre kullanmamanızda fayda var.
Masa başında çalışan kişilerin kan dolaşımının yavaşlaması nedeni ile oluşan krampları en aza indirmek için, bacak kaslarını kuvvetlendirmek çok önemlidir. Bunun için yapılan egzersizler krampların oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
Krampları yok etmek için neler tüketilmeli?
- Bol su ve az yağlı süt içilmelisiniz.
- Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler tercih etmelisiniz.
- Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar tüketilmelisiniz.
Uyarı: Kramplar sık sık tekrarlıyorsa sebebi başka bir hastalık da olabileceği gibi vitamin eksikliği de olabilir. Emin olmak adına bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederiz.