Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeki Tunç’un UZMANTV'de verdiği bilgiler ışığında lensinizi doğru kullanıp ve dünyaya daha güzel, daha net bakabilirsiniz.
Kontakt lensin bakımı nasıl yapılır?
Kontakt lens solüsyonları, kullandığınız lensin sert ve gaz geçirgen lens ya da yumuşak lens olmasına göre değişir. Akşamları lenslerinizi solüsyonun içine bırakırsınız ve gece boyunca lenslerin sterilizasyonu sağlanır. Saklama kabına koyduğunuz solüsyonu mikrop birikmemesi için her akşam değiştirmelisiniz.
Yanımızda solüsyon yoksa kontakt lensimizi nasıl temizleyebiliriz?
Yanınızda solüsyon yoksa lensi temizleyemezsiniz. Bu durumda lensi atmanız gerekir, çünkü gözünüzden daha değerli değildir. Bazı kronik lens kullanıcıları, yere düşen lenslerini tükürükle temizleyip taktıklarını anlatırlar. Ancak bunu yapıp gözünü kaybeden yüzlerce kontakt lens kullanıcısı vardır.
Kontakt lens gözümüzdeyken makyaj yapabilir miyiz?
Makyaj yapabilirsiniz, ama göz temizken lensi takmak çok daha mantıklı. Çünkü böylece lense makyaj malzemeleri bulaşmamış olur. Yine de lens takılıyken mümkün olduğu kadar az makyaj malzemesi kullanmak gerekir. Çünkü makyaj malzemeleri bir şekilde göze girer, lense yapışır. Bu şekilde korneayı tahriş edebilir ve alerjiye yol açabilir.
Uyurken kontakt lensimizi çıkarmazsak ne olur?
Lens, korneaya uyku boyunca bir basınç oluşturacağı için, korneanın dolaşımını bozacaktır. Zaten lens her ne kadar oksijen geçirgen bir madde olsa da bütün gün korneanın oksijen almasını engeller. Gece yatarken değil, eve geldiğinizde kontakt lensinizi çıkarıp gözlüğünüzü takmalısınız. Bu, ayakkabınızı çıkarmak gibi bir şeydir. Kontakt lensi çıkardığınızda kornea rahatlamaya başlar. Lensi taktığınız süre ne kadar fazla olursa, daha erken sürede gözünüzde kontakt lense karşı toleranssızlık gelişir ve daha erken lens takamaz duruma düşersiniz.
Hangi durumlarda kontakt lensimizi çıkarmalıyız?
Toksit maddelerin gözünüze ulaşabileceği bütün ortamlarda lensinizi çıkarmanız gerekiyor.
Eğer çok tozlu bir ortama girdiyseniz çıkarmalısınız. Çünkü o tozlar kontakt lens ile korneanın arasına girer ve korneanın çizilmesine neden olur, böylece göz mikrop kapabilir. Hiçbir zaman kontakt lensi çeşme suyuyla temas ettirmemelisiniz. Çünkü çeşme suyunda bakteriler ve amipler olabilir. Bunlar kontakt lensin korneaya sürtmesiyle korneanın içine girebilir ve gözü kaybetmeye gidecek kadar ciddi enfeksiyon yaratabilirler. Havuza girerken lensi çıkarmak gerekir, çünkü havuz kirli bir ortamdır. Lens bu mikropların göze daha rahat girmesini sağlar.
Lens gözüme kaçtı, ne yapmalıyım?
Bazen lens takarken bir miktar aşağı ya da yukarı kaydığı olur, ama küçük hareketlerle göz onun merkeze oturmasını sağlar. Bu yerleştirme esnasında abartılı hareketler yapar ve lensin katlanmasına neden olunursanız, lens artık durması gereken yerde değil, göz kapaklarının hareketiyle ya aşağı ya yukarı doğru gider. Bazen lens kullanıcıları lensin nerede olduğunu bulamaz, düştüğünü de zannedebilir. Göz kapağında sıkışıp kalmış lens, mikropların birikmesine neden olur. Böyle durumlarda onu çıkarmak için zorlamak, aşırı tahrişle oradaki iltihabın derinlere nüfuz etmesine yol açar. Dolayısıyla göz doktorunun muayene etmesi ve lensi çıkarması gerekir.
Kontakt lensimizi hangi sıklıkta değiştirmeliyiz?
Lensi değiştirme zamanının geldiğini takvime bakarak anlayabilirsiniz. Kullandığınız lens bir aylıksa bunu not etmeli ve bir ay dolduğu anda bir şikayetiniz olmasa da o lensi atmalısınız. Lensi kullanım süresinden daha uzun kullandığınızda alerji başlayabilir. Alerji gözde kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet yapar. Lensin üzerinde yabancı toksit ürünler birikeceği için korneada enfeksiyon oluşabilir. Bu enfeksiyonlardan dolayı daha tehlikeli mikroplar oraya girebilir ve bu durumda gözünüzü de kaybedebilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz veya konuyla ilgili sorularınız varsa yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz...