@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.17.04.2017
Bu bitkiler evdeki havayı temizliyor
Kimyasal ev kokularını boşverin, bu bitkiler evinizdeki havayı temizleyecek. Nasa’nın hava temizlemede en başarılı ev bitkileri listesi Pudra.com'da!
2/19
Paşa Kılıcı - Sansevieria Trifasciata Laurentii
1980’lerin sonlarında NASA uzay istasyonlarının havasını temizlemek için yollar aramaya başladı. Bunun sonucunda havayı toksik ajanlardan arındıran ve karbondioksiti oksijene çeviren en etkili bitkiler üzerine bir çalışma başlattı. 1989’da çalışmanın sonuçları iç mekanlardaki havayı temizlemede en etkili bitkilerin listesi şeklinde yayınlandı. Bu raporda aynı zamanda ev ya da ofis alanında her 9 metrekarede 1 bitki bulundurulması önerildi. İşte sağlığımızı iyi yönde etkileyen ve havada varlığından bile haberdar olmadığımız zararlı maddeleri azaltan bitkiler.
Havada neler var? Trikloroetilen – Baskı mürekkeplerinde, boya, cila, vernik, yapıştırıcı ve boya sökücülerde bulunur. Kısa süreli maruz kalma sonunda oluşan semptomlar: heyecan, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve kusmayı takip eden uyuşukluk, koma.
Formaldehit – Kağıt poşet, mumlu kağıtlar, makyaj temizleme mendilleri, kağıt havlu, kontrplak paneller ve sentetik kumaşlarda bulunur.
Kısa süreli maruz kalmada oluşan semptomlar: Burun, ağız ve boğazda tahriş, ciddi vakalarda ise gırtlak ve akciğerde şişme.
Benzen – Plastik, reçine, madeni yağ, deterjan ve ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca sigara dumanında, tutkalda ve mobilya yapışkanında bulunur.
Kısa süreli maruz kalmada oluşan semptomlar: Gözlerde tahriş, uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ritminde artış, kafa karışıklığı ve bazı durumlarda bilinç kaybı.
Havayı temizleyen bitkileri görmek için galeriye tıklayın.
Xylene(ksilen) – Kauçuk, deri, sigara dumanı ve araba egzozunda bulunur.
Kısa süreli maruz kalmada ortaya çıkan semptomlar: Ağız ve boğazda tahriş, baş dönmesi, baş ağrısı, kafa karışıklığı, kalp problemleri, karaciğer ve böbreklerde hasar ve koma.
Amonyak – Cam temizleyicilerde, zemin parlatıcılarında, kokulu tuzlarda ve gübrede bulunur.
Kısa süreli maruz kalmada ortaya çıkan semptomlar: Gözlerde tahriş, öksürük, boğaz ağrısı.