Bilhassa mevcut çürüklerin ve dişlerde oluşan diş taşlarının sebep olduğu bakteriler açlık ve susuzlukla birleştiğinde daha yoğun kokuların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Ayrıca kullanılan yanlış diş macunları da ağız kuruluğu gibi problemlerin yaşanmasına zemin hazırlayabiliyor. Üstelik bu ağız ve diş problemleri, küçük büyük fark etmeksizin her yaş grubundan insanı etkisi altına alabiliyor. Protetik Diş Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, Ramazan ayı boyunca ağız ve diş sağlığını korumanın ipuçlarını paylaştı.
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için aktif olarak bakım yapmak gerekiyor. Ramazan ayında ise bu bakım gerekliliği iki katına çıkıyor. Çünkü oruç, pek çok vücut faaliyetinde olduğu gibi dişleri muhafaza eden ağız mukozasında da değişikliklerin yaşanmasına yol açıyor. Bu değişikliklere bir de iftar ve sahur yemeklerinin ardından gerekli temizliğin yerine getirilmemesi eklendiğinde, başta ağız kokusu olmak üzere çeşitli problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor.
Oruç tutan bireyler ise ağız kokusunun önüne geçebilmek için bazı önlem arayışlarına giriyor. İşte Protetik Diş Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez'den ramazan ayında ağız kokusunu ve kuruluğunu önlemek için öneriler:
1. Ağız kokusunu önlemek için ağız temizliğine dikkat edin.
Ağız kokusunun bakım ve temizliği gerektiği gibi yapılmayan ağızlarda daha fazla olduğu bilinmelidir. Bu sebeple hem ağız sağlığını kaybetmemek, hem de çevreye rahatsızlık vermemek adına günlük ağız bakımı özenle yapılmalıdır. Temizlik sırasında dişlerle birlikte mutlaka dil de fırçalanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, diş temizliği sırasında dilin de fırçalanmasının, ağız kokusu sorunundan kurtulmada yüzde 80 daha etkili olduğu görülmüştür.
2. Ağız kuruluğunu önlemek için laurit sülfat içeren diş macunlarından uzak durun.
Oruç saatleri arasında yaşanan ağız kurulukları da Ramazan ayında ayrıca önem kazanır. Piyasada satılan diş macunlarının büyük bir çoğunluğunda köpürtme özelliği taşıyan sodyum laurit sülfat maddesi bulunur. Bu problemin önüne geçebilmek için yoğun tuz içeren ve ağız kuruluğuna yol açan sodyum laurit sülfat içerikli diş macunlarının kullanımından uzak durulmalıdır. Bu macunlar kullanılacaksa da fırçalama sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir.
3. Gün içinde ağzınızı su ile çalkalayın.
Oruç süresince ara öğün yeme şansı olmadığından ağız içinde asit oranı artar. Asit oluşumunun ağız ve dişlere zarar vermemesi için gün içerisinde ağız su ile çalkalanmalıdır.
4. Asitli içeceklerden uzak durun.
Sahur ve iftarda hızlı yenen yemekleri öğütebilmek için gazlı içeceklerin tüketimine ağırlık verilir. Fakat dişlerin asit erozyonuna maruz kalmasının önüne geçebilmek için asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu içecekler illa tüketilecekse ardından ağız mutlaka suyla çalkalanmalıdır.
5. Süt ve süt ürünlerine ağırlık verin.
İftar yemeklerinde süt ve peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çünkü süt ve süt ürünleri içinde bulunan yüksek kalsiyum ve fosfor ile düş çürüklerini önlemede önemli rol oynar.
6. Kafeinli içecekleri azaltın.
Son olarak, iftar sonrası tüketilen aşırı çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ağızda bakterilerin artışını ve çürüklerin oluşumunu hızlandırabilir. Bu nedenle iftar sonrası tüketilen çayın ve kahvenin çok sıcak ve çok koyu olmamasına dikkat edilmelidir. Sıcak ve demli içilen kafeinli içecekler dişlerin sararmasına ve diş hassasiyetinin oluşmasına yol açabilir.