DERS 1: İYİ HAYATA ODAKLANIN
Dr. Mehmet Öz’ün karşılaştığı sürpriz sizi şaşırtmasın ve asla kötümser biri yapmasın. Kanserden korunmada da ne her konuyu abartın, ne de doğru şeyleri bir kenara bırakın. Yalnız kanserden korunmada değil, sağlıkla ilgili her konuda kaliteli bir hayatınız olmasını, yaşamınızı sağlık, huzur ve güven içinde devam etmesini, bir yandan çalışıp üretirken diğer yandan aileniz ve dostlarınızla keyifli bir hayat sürmenizi istiyorsanız güvenilir uzmanların yaptığı ‘iyi hayat’ tavsiyelerine uymaya devam edin! Yani Mehmet’i (Öz) de, Hasan’ı (İnsel) da, Murat’ı (Tuzcu) da, beni de diğer uzmanları da dinlemeye devam edin!
Öğrendikleriniz belki sizin ‘hayata kazık çakıp’, yüz yıl yaşamanızı garanti etmez, belki kansere, ülsere, şekere yüzde yüz ‘dur’ diyemezler: Ama kader çizginizde yazılı da olsalar bazı hastalıkları geciktirebilirler. Erken dönemde teşhislerine olanak verirler. Seyrini, şiddetini hafifletirler. Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman da vücudunuzun daha çok direnmesini o sorunlarla daha iyi mücadele etmesini sağlarlar.
Tıbbi tavsiyelerin özellikle beslenme, egzersiz ve stres yönetimine ilişkin olanların sizi bazı kanserlerden koruduğu kesin olarak kanıtlanmıştır. Eğer bu tavsiyeleri dikkate almaz kanserojen yüklü yiyecekleri yiyip içmekte ısrar eder, beslenme planınıza yiyecek içeceklere gizlenmiş doğal kanser ilaçlarını dâhil edemezseniz özellikle kanserle mücadelede işinizin oldukça zorlaşacağından emin olabilirsiniz. Bunları bir alışkanlık haline getirip bedeni beslemek kadar ruhu beslemek üzerine de odaklanın. Kolesterolü, tansiyonu yönetmek kadar stresi, uykuyu yönetmeye de özen gösterin. Yıllık tıbbi kontrollerinize gitmeyi ihmal etmeyin ama dostlarınızı, aile büyüklerinizi ziyareti de unutmayın. Kısacası kendinize, bedeninize değil, ‘iyi hayat’a odaklanın.