California Üniversitesi’nde psikiyatrist olan Dan Siegel, Business Insider'a problemin sirkadiyen ritmden (günlük ritm) kaynaklandığını söylüyor. Hormon salgılanmasını düzenleyen sirkadiyen ritm, ışıkla kontrol ediliyor. Yani geceleri telefonumuzu kontrol ettiğimizde, bir dizi foton gözlerimizden girerek beynimize ulaşıyor ve beyne yorgun hissetmenizi sağlayan melatonin hormonunu salgılamamasını söylüyor. Bu durum da çok daha uzun süre uyanık kalmamıza neden oluyor.
Özellikle de sosyal medyada beğendiğimiz şeyleri gördükçe telefonumuza baktığımız süre artıyor. Bu sürenin sonunda, uyku saatimizin üzerinden ancak birkaç saat geçtiğinde beynimiz yeterli melatonini salgılamış oluyor. Bunu sürekli yaptığımızda ise her gece uyku saatimizden birkaç saati kaybetmiş oluyoruz.
Bu belki ilk duyuşta o kadar kötü gelmeyebilir ama son araştırmalar yeterli uykunun neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor. 7 ile 9 saat arasındaki uyku sadece aktif nöronların dinlenmesini sağlamıyor aynı zamanda gün boyu beynimizdeki nörotoksinlerin temizlenmesinde önemli rol oynayan gliyal hücreleri de destekliyor. Yeteri kadar uyumadığımızda ise bu gliyal hücreler işini yapamıyor. Bunun sonucu olarak da hafızamızda bozulmalar olabildiği gibi dikkatimizi toplamakta da zorlanabiliyoruz.
Uykuya dalmadan önce akıllı telefonları ya da tabletleri kullanmanın zararları hakkındaki Dan Siegel'in videosunu izlemek için tıklayın.
Kaynak: sciencealert.com