Pilates
Karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmayı hedefleyen Pilates omurganın daha sağlıklı olmasını da sağlıyor ve duruş bozukluklarını düzeltiyor.
Yaklaşık 500’den fazla egzersiz türü bulunan pilates’in 7 temel kuralı var: nefes (karınla değil göğüs boşluğuyla nefes alıp verme), konsantrasyon (vücudun merkezine odaklanıp düşünerek ve hissederek çalışma), kontrol (hareketlere ve vücuda hakim olabilme), akıcılık (vücut hareketlerinin yavaş ama akıcı olması), karın (her zaman karnı hissederek çalışma), sıralama (belli egzersizleri belli sıralamalarla yapma) ve rahatlama (egzersizlerin sonunda vücudu rahatlatacak hareketler yapma)…
Bazen aletsiz bir şekilde yapılan pilates zaman zaman da bazı materyaller ile uygulanır: balon, lastik, sopa, dambıl, Cadillac aleti, Wunda sandalyesi gibi…
Pilatesle ilgili daha geniş bir bilgiye sahip olmak ve Pilates kitap veya dvd’lerinden sizler için seçtiklerimize göz atmak için "Pilates nedir, nasıl yapılır?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Yoga
Soyu 5000 sene öncesine, Hindistan’a dayanan yoga, yumuşak bir spor dalı olmasının yanı sıra, zihin zindeliği de yaratır. En önemli amacı duruş ve nefes uygulamaları ile zihni, sadelik ve huzura ulaştırmaktır.
Yoganın birçok farklı türü bulunur. Ama hepsinde ortak olan nedir derseniz; huzur, kendini tanıma, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan iyi hissetme ve dinginlik olarak özetleyebiliriz.
Yoga çalışmalarının çoğu bedensel boyut üzerine yoğunlaşmıştır; yani hatha yoga konusunda. Ne kadar fazla türü olursa olsun, yoga da pilates gibi belli temel özellikler üzerinde şekillenmiştir: duruşlar (1000’den fazla statik veya dinamik duruş), solunum (duruş pratiklerinin birbirinden ayrılmaz parçası), rahatlama (seansın en son bölümünde oturarak veya uzanarak yapılan rahatlatıcı final)…
Yogayla ilgili daha geniş bir bilgiye sahip olmak ve Yoga kitap veya dvd’lerinden sizler için seçtiklerimize göz atmak için "Yogayla canlanın ve güçlenin!" yazımızı okuyabilirsiniz.
Stretching
Kasları uzatmaya yönelik uygulanan vücut esnetme metodu; geleneksel jimnastik metodlarının, klasik dans ve yoga ile karışımı olarak da nitelendirilebilir.
Baştan aşağı stretching de yapılabileceği gibi diğer spor dallarıyla entegre bir şekilde de uygulanabilir. Örneğin bir yürüyüş, koşu veya herhangi bir spor öncesinde vücudu spora hazırlama; sonrasında ise vücudu rahatlatma şeklinde de uygulanır.
Vücudu parça parça çalıştırmaya yöneliktir; yavaş ve belirgin hareketlerle… Görünürde basit olan hareketler aslında oldukça karışıktır ve dolayısıyla yoğun bir konsantrasyon ister. Uzun bir süre hareketsiz kalmak, tamamen pozisyona odaklanmak ve her nefes alışta birazcık daha uzamayı hissederek derin nefes egzersizleri yapmaya dayalıdır.
Stretching’in nelere iyi geldiğini daha detaylı okumak için "Vücudu esnet, ağrıları azalt" yazımızı tıklayabilirsiniz.