Ülkemizde sık karşılaşılan cilt hastalıklarından mantar, özellikle yaz aylarında daha sık görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu mantarın yaz aylarında görülme nedeninin sıcağa bağlı olduğunu açıklıyor.
"Mantarlar sıcak ve nemli ortamlarda çoğaldığı için yaz aylarında artış gösteriyor. Yüzeyel mantar hastalıkları deri, saç, tırnak, ağız içi ve genital bölgeyi tutabilen mikroorganizmaların yaptığı bir enfeksiyon hastalığıd. Saçlı deriden ayak tırnaklarına kadar tüm vücutta en sık görülen ve yerleşim yerine göre isimlendirilen deri hastalıklarından mantar, yapılan çalışmalara göre ülkemizde her 100 kişiden 18’ini etkiliyor."
Havuz kenarlarında terliksiz dolaşmak, yeşillik alanda stres atmak için ayakkabıları çıkarmak da mantar oluşmasına zemin hazırlayan faktörlerden.
MANTAR BELİRTİLERİ
Mantar, bulaştığı cilt bölgesine göre farklı belirtiler gösteriyor. Mantar hastalığında yoğun kaşıntı en sık şikayet nedenini oluşturuyor. Vücutta mantarın ortaya çıktığı bölgede geçmeyen, yoğun ve deriyi tahriş edecek şiddette kaşıntı oluyor. Kaşıntının yanı sıra ciltte kızarıklık, kepeklenme, mantarın etkilediği vücut bölgesine göre yanma hissi, renk değişikliği ve tırnak kaybı da ortaya çıkabiliyor. Saç bölgesinde ortaya çıkan mantar saç dökülmesine ve tedavi edilmediğinde kelliğe de neden olabiliyor.
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Kepeklenme
- Yoğun ve deriyi tahriş edecek şiddette kaşıntı
- Yanma hissi
- Renk değişikliği
- Tırnak mantarının ileri seviyelerinde tırnak kaybı
MANTARA YOL AÇAN NEDENLER
- Başka kişilerle ortak kıyafet, terlik ve özel eşyaların paylaşılması
- Hayvanlarla temas
- Toprak ve çimenlik alanlar, havuz kenarları, hamam, sauna, spor salonu, tuvalet vb ortak kullanıma açık zeminler
MANTARA YOL AÇAN BAKTERİLER
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu mantara yol açan bakterileri açıklıyor.
"Mantar enfekiyonuna neden olan funguslar, bulaşıcı dermatofitler, mikrosporumlar olabildiği gibi, vücutta bulunan saprofit (zararsız) olarak adlandırdığımız maya türü mantarlar da (kandida pitrosporum gibi) olabilir ve vücut direncinin düştüğü durumlarda fırsatçı enfeksiyonlara yol açarlar"
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vajina ve bağırsaktaki gizli tehlike: Candida mantarı
Vajinal mantar rahatsızlığı olarak bilinen Candida mantarı nasıl oluşuyor? Kaç farklı türü bulunuyor? Nasıl tedavi ediliyor? Pudra.com araştırdı.
HIZLI BULAŞMASININ NEDENLERİ
Hastalığın çok çabuk bulaştığını belirten Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu “Örneğin; ayak mantarlarının ülkemizde sık gözlenmesinin en temel nedeni ortak terlik kullanımıdır" diyor ve mantarın, özellikle ayak mantarının bulaşmaması için bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
MANTARDAN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?
- Kıyafet, terlik, ayakkabı gibi kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın
- Mağazada ayakkabı ve terlikleri çıplak ayaklarınızla denemeyin
- Evde bile olsa çıplak ayakla dolaşmayın
- Hamam, sauna ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında hijyene ve yere çıplak ayakla basmamaya dikkat edin.
- Genital bölge (vajinal kandida gibi) ve bacak aralarının mantar enfeksiyonlarında yanma-ağrı hissine yol açabileceği ve partnere bulaşma riski olabileceğinden dolayı tedavi tamamlanana kadar dikkatli olun.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vajinal mantar enfeksiyonları Vajinal mantar nasıl bulaşır? Risk faktörleri nelerdir? Vajinal mantar enfeksiyonunun belirtileri nasıldır? Hastalığın tanısı nasıl konur ve tedavisi ne şekilde gerçekleşir? Yanıtlar pudra.com'da!
TEDAVİ GECİKİRSE, İYİLEŞMESİ ÇOK DAHA UZUN SÜRÜYOR, KELLİĞE KADAR GÖTÜRÜYOR
Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, mantar tedavisine en kısa zamanda başlanması gerektiğinin, aksi halde tedavinin güçleşeceğinin ve bakteri enfeksiyonlarının eklenmesine neden olacağının altını çiziyor.
MANTAR TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Mantar hastalığının yerleşim yeri ve hastalığa neden olan mantarın türüne göre tedavi değişiyor.
- Mantar tedavisinde sınırlı, küçük bir alan etkilenmişse lokal krem-losyon tedavilerini düzenli olarak en az 3-4 hafta kullanmak yeterli oluyor.
- Geniş vücut yüzeyleri, birden çok bölge tutulumu, saç ve tırnak tutulumunda sistemik (ağız yolu ile alınan tablet-kapsül) tedavi gerekiyor.
- Saçlı deri ve gövdede geniş yüzey tutulumunda mantara karşı etkili maddeler içeren saç ve vücut şampuanları da tedaviye ekleniyor.
MANTAR TEDAVİSİ SIRASINDA SIK YAPILAN HATALAR
- İlaçları düzenli kullanmamak
- Tedaviyi erken bırakmak
- Bulaştırıcı nedenlere devam etmek (ortak terlik kullanımı vb)
- Ayak mantarlarında ayakların nemli bırakılması
- Aynı ayakkabının birkaç gün üst üste giyilmesi
- Vücudu nemli bırakmak
- Polyester içerikli giysiler giymeye devam etmek
- Pamuklu çorap giymemek
- Çıplak ayakla dolaşmak
Mantar enfeksiyonları tedavi edilmediğinde artarak devam ediyor. Hastalık yayılıyor, tedavi güçleşiyor ve bakteri enfeksiyonları eklenmeye devam ediyor. Şikayetler azalınca tedavinin erken kesilmesi ise hem tedaviye direnç gelişmesi hem de hastalığın sık tekrarına yol açıyor.
Tedavi süreci sadece medikal tedaviyle sınırlı kalmayıp, mantara yol açan etkenlere karşı günlük yaşamda gerekli önlemleri almak gerekiyor. Örneğin; ayakların nemli kalmaması, her gün aynı ayakkabıyı arka arkaya giymemek, vücudu nemli bırakmamak, pamuklu çorap giymek, çıplak ayakla dolaşmamak gibi önlemlere her gün dikkat etmek gerekiyor.
MANTARIN DOĞAL TEDAVİSİ HABERLERİNE DİKKAT EDİN!
İnternette mantar tedavisi için doğal yöntemler diye birçok bilgi var; karbonatlı suda ayakları bekletmek, sirkeli su ile yıkamak ya da aloe vera bitkisinin içini açıp jelini sürmek bunlardan birkaçı. Ancak olası bir mantar belirtisinde mutlaka hekime başvurulması gerekiyor ve hastalığın tıbbi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde çok daha ilerleyerek daha karışık, zorlu ve riskli bir sürece giriliyor.
MANTAR TEDAVİSİNDE DOĞAL YÖNTEMLER NEDEN ZARAR VEREBİLİYOR?
Aloe vera bitkisini doğrudan sürmek cildi tahriş edebilirken, karbonatlı suda ayakları bekletmek ya da mantarlı bölgeye sirkeli su sürmek de konsantrasyon doğru ayarlanmadığında tahriş ve yanığa yol açıyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu, bu nedenle gelişigüzel uygulamalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Mantar enfeksiyonları
Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı , kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir enfeksiyondur. İşte mantar enfeksiyonları ve tedavileri!
Yaz için ayak bakım tüyoları
Nasır, kemik şekillerinde değişiklik, mantar enfeksiyonu, batık gibi ayak rahatsızlıklarına karşı nasıl bir bakım uygulamak gerekir? Yanıtı Pudra.com'da.
Vajinal mantar enfeksiyonunu neler tetikler?
Vajinal mantar enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir? Bu enfeksiyonları neler tetikler? Nasıl tedavi edilir? Yanıtları pudra.com'da.
Mantar hastalıkları
Mantar enfeksiyonları genelde sıcak havalarda vücudumuzun kıvrımlı ve kapalı yerlerinde oluşmaya başlarlar. İşte mantar hastalıkları ve tedavi yolları...